25. mája 2010

Elegantná háčkovaná vesta

Podľa nákresu na horný obvod 96 cm zhotovíme si strih v skutočnej veľkosti. Spotreba asi 400 g stredne hrubej vlny, háčik hrubý ako ihlice č. 5 a č. 4. 
Vejáriková vzorka: (počet retiazkových očiek je deliteľný 10 a 2 retiazkové očká navyše).
1., rad: 1 krátky stĺpik do druhého retiazkového očka základnej retiazky (1 retiazkové očko - č ret. očká základnej retiazky vynecháme a do ďalšieho ret. očka uháčkujeme vejárik, t. j. 1 dlhý stĺpik, 1 ret. očko, 3 stĺpiky 2 x nadhodené, 1 ret. očko a 1 dlhý stĺpik - 1 ret. očko - 4 ret. očká základnej retiazky vynecháme a do ďalšieho uháčkujeme 1 kr. stĺpik) - vzorku v zátvorke opakujeme po celom rade.
2., rad: 4 ret. očká - do kr. stĺpika uháčkujeme:  1 stĺpik 2 x nadhodených, 1 ret. očko a 1 dl. stĺpik (1 ret. očko - 1 kr. stĺpik pichneme za zadnú niť stredného stĺpika z 3 stĺpikov 2 x nadhodených - 1 ret. očko - vejárik, t. j. 1 dl. stĺpik, 1 ret. očko, 3 stĺpiky 2 x nadhadzované, 1 ret. očko a 1 dl. stĺpik do kr. stĺpika) - vzorku v zátvorke opakujeme a rad končíme: 1 ret. očko - 1 kr. stĺpik za zadnú niť stredného stĺpika vejárika - 1 ret. očko - 1 dl. stĺpik, 1 ret. očko a 2 stĺpiky 2 x nadhodené do polsedného kr. stĺpika.
3., rad: 1 ret. očko - 1 kr. stĺpik za zadnú niť prvého stĺpika (1 ret. očko - vejárik do kr. stĺpika - 1 ret. očko - 1 kr. stĺpik za zadnú niť stredného stĺpika vejárika) - vzorku v zátvorke opakujeme, ale na konci radu háčkujeme kr. stĺpik do 4 ret. očka. 2 a 3 rad stále opakujeme.
Zadný diel: Začneme na 102 ret. očiek, háčkujeme rovno vejárikovou vzorkou do výšky 25 cm háčikom č. 5, ďalej pokračujeme háčikom č. 4 do výšky 10 cm a ďalej opäť háčikom č. 5. Na prieramky uberáme z obidvoch strán po 1/2 vejáriku a potom doháčkujeme rovno. Výstrih uzavrieme od stredu na 2 x a plecia tiež na 2x. uberáme tak, že na začietku radu prejdeme cez uberanú časť pevnými očkami a na konci rasu nedoháčkujeme.
Predný diel: Začneme na 52 ret. očiek a háčkujeme vejárikovou vzorkou ako zadný diel, len stredný okraj háčkujeme rovno a ppotom uberáme na výstrih pomaly po pol vejáriku a doháčkujeme rovno. Druhý predný diel uháčkujeme ako naprotivok.
Hotové diely: Vypneme podľa strihu a ľahko naparíme cez vlhkú látku. Zašijeme plecia a bočné švy. Všetky okraje obháčkujeme voľne 2 radmi kr. stĺpikov, pričom v rohoch háčkujeme 2 stĺpiky do jedného miesta.
         

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára