28. marca 2017

Vejce se sušenými květy nebo s lisovanými

Možná vás naše tipy se sušenými květy překvapily – na co návody a předlohy, vždyť je to tak jednoduché! Nenechte se ošálit prvním pohledem, bez dostatku fantazie, zručnosti a zkušeností tyto milé dekorace nevyrobíte. Jste-li naprostými začátečníky, nalejujte na poprvé malé a jednoduché květy, případně je lepte na plochu jen jako puntíky. Zkušenější „malérečky“ si mohou vyzkoušet náročnější aranžmá, kombinované s malbou a režným provázkem.
Připravte si: sušené, event. lisované rostlinky (s ohledem na velikost vejce volte raději menší květy a listy), režný nebo papírový provázek a „horké“ (vteřínové) lepidlo. Chcete, aby vaše krasličky voněly? Přidajte k sušeným kytičkám i koření (ideální je badyán nebo skořice).
Květy a listy vhodné k dekoracím: ruže, sedmikrásky, zaječí ocásky, penízek, makovičky, slaměnky, téměř všechny druhy okrasných travín, listy stromu, dubové čepičky žaludu atd.
Mužete buď polepit celá vejce, nebo jen jejich část, také mužete na celé ploše skořápky vytvářet dekorativní obrazce a ornamenty. Nechvátejte, postupujte pomalu a vždy čekejte na zaschnutí lepidla! Hotové vajíčko přelakujte lakem na vlasy, jen tak vydrží aranžmá déle. Doplňte aranžmá z vylisovaných květin mašličkou, anebo lepte vylisované květy na již pomalované vejce a celek tak originálně „dotáhněte“.
Stejně jako sušené si i lisované kytičky uchovávají své kouzlo. Duležitý přitom je správny postup zpracování, aby květy neztratily svou barevnost ani tvar. Lisujeme pouze rostliny, které nejsou uvadlé a nejsou ani těsně před rozkvětem. Vložíme je mezi dva savé papíry a zatěžkáme – nejlépe knihami. Ideální je malý domácí lis. Vylisované květy opatrně nalepíme na čisté nebo obarvené vejce a přelakujeme bezbarvým lake. Pracujeme raději s tuhým lepidlem, kterého naneseme jen nepatrné množství – předejdeme tak zničení květu.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára