1. apríla 2017

Sedmikrásková vejce a s hoblinkami nebo s těstovinami

Sedmikrásky patří k prvím květinám, které nás časně zjara potěší svou skromnou krásou. Kromě toho, že jsou puvabné, se řadí medzi léčivé rostliny. Neztrácejí na zajímavosti ani po usušení, proto jeme si je vybrali na přípravu rozličných velikonočních dekorací.
Z perníkového těsta si pomocí vykrajovátek přichystejte velikonoční kuřátka, která mužete dozdobit cukrovou polevou, nebo jen po upečení potřít rozšlehaným vejcem – tak docílíte jejich lesku. Pulky sjiřápek mužete během chvilky proměnit v košíčky, stačí polepit okraje sušenými sedmikráskami a dovnitř vložiť kuřátko. Jednou plovinu skořápky vyfouknutého vejce vyvaříme a po oschnutí potřeme lepidlem a posázíme květy sedmikrásek. Mužeme také ozdobit jen čásť vajíčka – lepidlem namalujeme srdíčko a postupňe na ně řikládáme bíloružové květy. Hotové vajíčko lze doplnit režným provázkem.
Je pro vás vune dřeva tím nejomamnějším parfémem? Dáváte li opravdu přednost přírodě, lesu a dřevu, opatřete si pytlík hoblín (ty nejhezčí jsou z ručního hoblíku) – dají se pomalovat a lepit (třeba na vajíča). Díky hoblinkám získáte úžasné přírodní dekorace v rozličných barvách (nejhezčí jsou smozřejmě ty nebarvené, voníci lesem). Jednotlivé hoblinky přistřihněte nebo přiřízněte nožem do požadované velikosti a tvaru. Lepte opatrně, aby se nepomačkaly a nekroutily špatným směrem. Mužete kombinovat čisté a v barvě obarvené hobliny. Odstíny volte opatrně, měly by být jen o jednen stupeň tmavší než dřevo. Na lepení použijte docela malé množství tuhého lepidla, abyste si dekoraci nezničili. Na vajíčka mužeme přilepit dřevené spirálky, ale i další tvary (které si před vystřižením předkreslíme na rubovou část (hoblinky) – srdíčka, kytičky, kolečka a pod.
O tom, že lze z těstovin připravit vynikajíci pokrm. Jejich rozličné tvary však lákají i k dalším hrátkám – barvení, lepení, navlékání na niť a drát, aranžování ... Drobné tvary (nudličky, kytičky, písmenka) nebarvíme. Pokud má vejce tmavší odstín (zelený, červený, modrý, hnedý), budou se na něm světlé těstoviny skvěle vynímat. Opět pracujeme s tuhým nebo vteřinovým lepidlem, těstoviny an hotovém vejci zafixujeme bezbarvým lakem. Po zaschnutí doplníme mašlí.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára