14. marca 2010

Trojfázový cvik na správne dýchanie

  1. Ľahneme si na chrbát, ruky pripažíme k telu dlaňami obrátenými k zemi. Vdychujeme pomaly so stiahnutým bruchom a vypnutým hrudníkom. Počítame do desať.
  2. Zadržíme dych a počítame do troch.
  3. Pomaly vydychujem. Počítame do desať
Prvý týždeň tieto dýchacie cviky opakujeme 5 x za sebou. Po každom vydýchnutí si niekoľko sekúnd odpočinieme. Druhý týždeň opakujeme dýchacie cviky 10 x za sebou, tretí týždeň 15 až 20 x za sebou. Až po štvrtom týždni dokážeme bez námahy zopakovať cviky 25 až 30 x - naučili sme sa dýchať, čo znateľne zvýši našu vitalitu. Normálne dýchacia činnosť čistí pľúca. No hoci ich denne čistíme, predsa len z času na čas treba urobiť "veľké upratovanie". Urobíme to takto:
  • Postavíme sa pred otvorené okno a obidvoma ramenami urobíme kruh s vystretými prstami. Pri pohybe smerom hore vdychujeme a smerom dole vydychujeme. Opakujeme to 12 x.
  • Postavíme sa na špičky nôh, ktoré sú od seba vzdialené 50 cm. Položíme pravú dlaň na pravý stavec hlavy a skloníme hornú časť tela aj s hlavou doľava, pričom hlboko vdýchneme. Vydržíme v tejto pozícii niekoľko sekúnd so zadržaným vzduchom. Potom sa vzpriamime a vydýchneme. cvičenie opakujeme 6 x napravo a 6 x naľavo.
Možno vás niekedy bolí hlava. Bolesť si utišujete medikamentami. Niekedy však bolesti hlavy bývajú zapríčinené nedostatočným prekrvením mozgu. Ak si ľahnete v zatemnenej miestnosti na chrbát a rytmicky dýchate a pritom sa sústredíte na myšlienku, že krv dodáva kyslík bolestivým miestam vo vašej hlave a že pravidelným dýchaním tomu napomáhate - za pätnásť minút vám bolesti prejdú bez toho, že by ste užili prášky.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára