19. marca 2010

Detský kabátik - pletený zboku

Na 1 - 6 mesiacov. Spotreba asi 120 g stredne hrubej vlny., ihlice č. 3
 Jerseová vzorka: Líce hladko -rub obrátene.
Vrúbiková vzorka: Na líci i na rube stále hladko.
Dierková vzorka:
1. rad - líce: kraj. očko - (nahodiť - 2 očká hladko spliesť do jedného očka) - vzorku v zátvorke opakujeme a rad končíme kraj. očkom.
2. rad - rub: obrátene.
3. rad - líce: kraj. očko - 1 hladko - (nahodiť - 2 očká hladko spliesť do jedného očka) - vzorku v zátvorke opakujeme a rad končíme: 1 hladko - kraj. očko.
4. rad - rub: obrátene.
Vzorku opakujeme od prvého radu.
Na kabátik striedame stále 10 riadkov jerseovou vzorkou a 8 radov dierkovanou vzorkou. Kabátik začíname od stredu vzadu na 5é očiek, pletieme č rady vrúbikovou vzorkou a ďalej pokračujeme takto: 4 očká pri spodnom okraji stále vrúbikovou vzorkou na spodnú obrubu - 36 očiek pletieme striedavo 10 riadkov jerseom a 8 riadkov dierkovou vzorkou - posledných 10 očiek na sedielko vrúbkovanou vzorkou. Na zaoblenie sedielka pracujeme striedavo skrátené rady takto: od spodného okraja upletieme 46 očiek, t. j. posledné 4 očká na sedielku nepletieme, prácu obrátime a pletieme späť, ďalšie 2 rady pletieme na všetkých očkách. Toto stále opakujeme. Keď máme upletených prvých 14 cm, dáme 36 očiek smerom od spodného okraja hore na spínadlá a nahodíme nových 36 očiek na rukáv. Pletieme rovnakým spôsobom ako zadný diel vcelku so sedielkom, len pri spodnom okraji rukávika pletieme 10 očiek vrúbkovou vzorkou a pri každom druhom krátení radu na sedielku nepletieme 10 očiek pri spodnom okraji rukávika, aby sa nám manžetka zúžila. Keď máme rukávik 20 cm široký, uzavrieme 36 očiek. Očká zo spínadiel dáme na ichlicu a pokračujeme v pletení predného dielu rovnakým spôsobom, ako sme plietli zadný diel. pletieme do šírky 28 cm, potom dáme znova 36 očiek smerom od spodného okraja na spínadlá. nahodíme 36 očiek a upletieme druhý rukávik rovnakým spôsobom ako prvý. Očká zo spínadiel dáme na ihlicu a upletieme druhý zadný diel do rovnakej výšky. Končíme č radmi vrúbikovou vzorku a všetky očká uzavrieme. 
Dohotovenie: Zošijeme rukáviky. Dirkami, ktoré sa vytvorili v skrátených radoch na sedielku, pretiahneme stužku, ktorú vzadu zaväzujeme.
 

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára