8. marca 2011

Souprava vyšitá stonkovým stehem

Průměr kulatého ubrusu je 140 cm, čtvercového 120 x 120 cm a úsporné prostírání je 60 x 30 cm velké. Husté bavlněné plátno béžové barvy je vyšito jednoduchou stonkovou výšivkou hnědou, bordó zlatožlutou a olivově zelenou perlovkou. Okraj je založen 3 cm do rubu a přišit zadním stehem. 

Souprava z kostkovaného popelínu

Výšivka, která zdobí v bílém a hnědém provedení střed ubrusu, je vyšitá hvězdičkami a zadním stehem, který tvoří geometrické tvary. Výšivka je sice jednoduchá, ale náročná na čas. Do kuchyně si můžete vyšít celou soupravu: chňapky, zástěrku, dečku na servírovací podnosy. Zástěrka má zdobené kapsičky a horní díl výšivkou a dutinkou. Okraj ubrusu, zástěrky i chňapek je zapracován na stroji bílou dutinkou a zdoben vlnovkou.

Bílý ubrus s modrou výšivkou

Velikost: 100 x 140 cm. Ubrus z bílé panamy je vyšit dvěma odstíny modré perlovky. Výšivka je provedena dvojitou nití a vyšitá je přes tři nitky. Okraj je založen 3 cm do rubu a zašit neviditelným stehem.

Bílý ubrus s červenou výšivkou

Velikost: 125 x 100 cm. Ubrus z bílé panamy je vyšit červenou perlovkou. Okraj vyšíváme podle kresby třešňovým motivkem křížkovým stehem přes dvě nitky. Motiv třešní opakujeme v pravidelných vzdálenostech po celé ploše ubrusu. Pěticentimetrový okraj je z rubu přišit neviditelným stehem.