16. novembra 2010

Modrý kožený náramek s korálky

Materiál: 2 modré kožené proužky á 80 cm., 1 zelený kožený proužek á 40 cm., 4 podlouhlé korálky velké 18 mm., 
Všechny proužky 7 cm od konce zauzlujte. Pak následují čtyři tkalcovské uzly kolem krátké pevné nitě a mezi ně navlékněte vždy korálek, kolem nějž pracovní nitě jen povedete.

Světlý náramek s modrými a žlutými korálky

Materiál: přírodní bavlněná nit 2 x 150 cm a 1 x 65 cm., pro 15 cm dlouhý spletený náramek potřebujete vždy 14 žlutých a modrých korálků.,
Všechny nitě uprostřed přeložte a 7 cm od konce lehce zauzlujte. 4 dlouhé pracovní nitě musí viset zvenčí. Na jednu krátkou pevnou nit navlékněte 14 žlutých a na druhou 14 modrých korálků a zajistěte je dole uzlíkem. Vždy dvěma pracovními nitěmi važte poloviční tkalcovský uzel a mezi něj vkládejte střídavě modrý a žlutý korálek. Náramek ukončete copánkem. 


Náramek s modrým kulatým kamínkem

Materiál: černá a bílá šňůrka dlouhá 60 - 65 cm., tyrkysová šňůrka dlouhá 80 - 90 cm., 1 kulatý kamínek o Ø 4,5 cm., 6 zelených korálků o Ø 8 - 10 mm.,
Podle obrázku nejprve zavěste bílou a černou šňůrku na kulatý kamínek s dírkou. Tyrkysovou šňůrku protáhněte vzniklými očky na vnějších stranách kulatého kamínku. 20 cm dlouhé střední kousky šňůrky tvoří pevné nitě, kolem nichž vážete buď tři dvojité smyčkové uzly, nebo na ně navléknete korálek. Všechno opakujte až ke třetímu korálku. Pak následují už jen tři dvojité smyčkové uzly a copánky.