21. septembra 2010

Dvoubarevná obdélníková pokrývka, složená z háčkovaných šestiúhelníků

Rozměry: 125 x 145 cm, velikost jednoho šestiúhelníku: průměr 20 cm - měřeno v nejširším místě. 
Materiál: 500 g červeného q 450 g bílého silného umělého vlákna, háček č. 3 1/2 - 4. 
Postup práce: Uháčkujeme 30 červených motivů podle předlohy A a 30 červenobílých motivů podle předlohy B v šíři 9 kol. Okraje pokrývky můžeme doplnit (vyrovnat) polovičními motivy. U motivů A + B střídáme barvy takto: motív A 1., 2., 3., 5., 5. a 7 kolo = červené, 6, 8. a 9. kolo = bílé, motiv B - 1., 3., 6., 8. a 9. kolo = červené, 7. kolo = bílé. Jednotlivé šestiúhelníky spojíme podle nákresu, sešíváme nebo sháčkujeme pevnými oky. Celý okraj pokrývky obháčkujeme krátkými sloupky.
  

Obdélníková Vánoční přikrývka

Je zdobená na okrajích jemným páskem modro - červeno - černé výšivky. Všimněte si jednoduše, ale vkusně naaranžovaných svíček, které jsou malými větvičkami ze smrčku upevněné v koňakových pohárech.


Šála nebo turban

Z delší šály upravíme teplý turban. 
Spotřeba: 200 g silnější vlny., jehlice č. 4 1/2.
Nahodíme 28 ok, pleteme patentem (střídáme 2 oka hladce a 2 oka obrace) s krajovými oky u stran rovně do délky 115 dm uzavřeme. Ze tří vláken vlny v délce 20 cm zasmykujeme do užší stran po 14 třásních. Chceme-li šálu použít jako turban, otočíme ji dvakrát kolem hlavy, případně kolem podložky na paruku, konce upravíme na pravé straně, spojíme sponou nebo klipsy. Spojení šály kolem hlavy neznatelně sestehujeme.

Slavnostně prostřený Vánoční stůl

Okraj ubrusu zdobí jemný pás vánoční výšivky.