5. novembra 2010

Vánoční ozdoby z moduritu a obrázky

Na modelované nebo vykrajované figurky je modurit výborným materiálem, neboť se dá snadno zpracovat.
Z moduritové cihly odřízneme menší množství a mísíme v ruce, dokud není materiál měkký, tvárný a poddajný. Hladké prkénko navlhčíme vodou a a modurit vlhkým dřevěným válečkem nebo skleněnou lahví rozválíme asi na půl centimetru silný plát. Při válení hmotu stále vlhčíme, aby se nelepila. Vánoční ozdoby můžeme vykrajovat buď volnou rukou, nebo si tvary předkreslíme silnou jehlou. Těm méně zručným radíme, aby si figurky předkreslili nejprve na papír (čtvrtku), tvary vystřihli a podle těchto šablon potom vykrajovali modurit. Ozdoby můžeme vykrajovat i formičkami na těsto. Před vykrajováním ponoříme do vody, aby se ozdoby daly snadno vyklopit. Modurit zvýšenou teplotou tvrdne. Proto ho musíme vařit nebo péci. Vařený zůstává bílý, pečený dostane barvu perníku. Figurky klademe při vaření na dno nádob vedle sebe, nikdy ne na sebe, aby se neslepily. Vaříme asi 10 minut. Bílé figurky můžeme ozdobit barevnými korálky, které zatlačíme do měkkého moduritu před vařením. Uvaření ozdoby můžeme zdobit na povrchu akvarelovými barvami, nebo je pomalujeme tónovacími barvami, které se používají do latexových nátěrů. Můžeme je též nastříkat zlatým nebo stříbrným sprejem. Jestliže jsme volili figurky pečené, upečeme je v mírné troubě (asi 20 minut). Často je kontrolujeme. Upečené buď pomalujeme taktéž barvami, nebo ozdobíme malými bílými uvařenými tvary, které přilepíme lepidlem. Před vařeným nebo pečením figurek nezapomeňme vykrojit malou dírku, kterou provlečeme stužku na zavěšení. Při tvorbě obrázku je postup stejný.     
     

Pouzdro na zavěšení obrázků z koření

Postupujeme podle kresby. Na jeho zhotovení můžeme použít krabici od bot. Nejprve si na bílý kartón narýsujeme potřebný tvar. Potom ho vystřihneme, hrany z lícové strany zlehka nařízneme žiletkou nebo ostrým nožem a pomocí pravítka ohneme do potřebného tvaru. Do hotového pouzdra vložíme sklo. Do všech čtyř rohů přilepíme na sklo trojúhelníky z lepenkového papíru: klademe je na sebe do výšky pouzdra. Tyto trojúhelníky jednak drží sklo, jednak chrání obrázek, aby neležel přímo na skle.

Pouzdro na zavěšení obrázků broučku

Postupujeme podle kresby. Na bílý kartón narýsujeme potřebný tvar. Abychom dosáhli síly kartónu 5 mm, nalepíme několik vrstev na sebe. Takto připravený kartón položíme na látku (v našem případě oranžovou), rohy výrazně přelepíme vystřiženým obdélníčkem látky, který po délce přeložíme a nastřihneme tak, aby 5 mm střed zůstal vcelku. Látku vystřihneme podle kresby. Nezapomeňte na šikmé nastřihnutí u vnitřního otvoru a na vnější rozdíl. Na látku uděláme pomocí pravítka rýhy, aby hrany byly ostré, a přilepíme ji. Lep nanášíme len při okrajích. Na posledním obrázku je narýsovaný pohled na zadní strnu po začištění tenčím kartónem, na kterém je už z rubové strany nalepená stužka na zavěšení. Látka z lícové strany není lepená. Lepíme ji pouze z rubové strany.