22. marca 2010

Pletená čiapočka a papučky

Na 1 - 6 mesiacov. Spotreba asi 50 g - 80 g stredne hrubej vlny., ihlice č. 3 a 2 a 1/2.
Pružná vzorka: 1 hladko - 1 obrátené - stále nad sebou.
Vrúbiková vzorka: stále hladko na líc i na rube.
Plastická vzorka: 
1. rad - líce: hladko.
2. rad - rub: kraj. očko -  (nahodiť - 2 obrátené a nahodenie prehodíme cez tieto upletené 2 očká - 2 obrátene) - vzorku v zátvorke opakujeme a rad končíme kraj. očkom.
3. rad - líce: hladko.
4. rad - rub: kraj. očko - (2 obrátene - nahodiť - 2 obrátene a nahodenie prehodiť cez tieto 2 upletené očká) - vzorku v zátvorke opakujeme a rad končíme kraj. očkom.
Vzorku opakujeme od 1. radu.
Čiapočka
Začneme zadným okrúhlym dielikom. Nahodíme 8 očiek a pletieme vrúbikovou vzorkou takto:
1. rad - hladko.
2. rad - kraj. očko - (1 hladko - nahodiť) - vzorku v zátvorke opakujeme dovedna 6 x a končíme kraj. očkom.
3. rad a všetky ďalšie nepárne rady - hladko.
4. rad - kraj. očko - (2 hladko - nahodiť) - vzorku v zátvorke opakujeme dovedna 6 x a končíme kraj. očkom.
6. rad - okraj. očko - (3 hladko - nahodiť) - vzorku v zátvorke opakujeme dovedna 6 x a končíme kraj. očkom.
8 rad - kraj. očko - (4 hladko - nahodiť) - vzorku v zátvorke opakujeme dovedna 6 x a končíme kraj. očkom.
Takto pokračujeme, až máme 110 očiek. Potom uzavrieme na začiatku radu 10 očiek, prepletieme zvyšné očká hladko, na začiatku ďalšieho radu uzavrieme znovu 10 očiek. Tým máme na obidvoch okrajoch uzavreté očká na zadnú časť čiapočky. Zvyšných 90 očiek pletieme plastickou vzorkou rovno do výšky 7 cm, ďalej pokračujeme ešte na ihliciach č. 2 a 1/2 pružnou vzorkou 8 radov a potom všetky zošijeme k sebe. Na ihlice č 2 a 1/2 nahodíme 20 očiek, to bude pásik na zapínanie, naberieme asi 46 očiek na dolnom okraji čiapky a pletieme 8 radov pružnou vzorkou na všetkých 66 očkách. Potom uzavrieme všetky očká do vzorky. Na konci pásika ušijeme putko  na čiapočku prišijeme gombičku.
Papučky       
Začneme odvrchu na 42 očiek. Pletieme na ihliciach č. 3 vrúbikovou vzorkou 6 radov, potom 14 radov plastickou vzorkou, 4 rady pružnou vzorkou, 1 rad dierok, t. j. okraj. očko - 1 hladko - (nahodiť - 2 očká hladko spliesť - 1 obrátene - 1 hladko) - vzorku v zátvorke opakujeme. Pružná vzorka sa nám nesmie dierkami porušiť. Ďalej pletieme ešte 3 rady pružnou vzorkou, potom pracujeme takto: z obidvoch strán dáme prvých a posledných 16 očiek na spínadlá a pletieme na zvyšných stredných očkách 18 radov vrúbikovou vzorkou. Potom naberieme na obidvoch krajoch práve upleteného dieliku po 13 očkách, očká zo spínadiel dáme naspäť na ihlicu. Máme spolu 68 očiek a pletieme vrúbikovou vzorkou najprv 10 radov rovno a potom uberáme z obidvoch strán 2 x v každom 4. rade po 1 očku a súčasne uberáme 4 x v každom 2. rade z obidvoch strán stredných 8 očiek. potom všetky očká uzavrieme. 
Papučku zošijeme v strede vzadu a na prostriedku podošvy. Dierkami v pružnej vzorke pretiahneme stužku. Druhú papučku upletieme rovnako.
 

1 komentár:

  1. Kiedys dawno takie komplety robilam naokraglo. dzieki za przypomnienie. niedawno przewrocilam caly dom w poszukiwaniu tego przepisu. pamietam byl w starej Dorce. wielkie dzieki. zycze powodzenia
    maryla92@gmail.com

    OdpovedaťOdstrániť