4. marca 2011

Ubrus s květinovým motivem

Velikost: 110 x 100 cm. Ubrus z bílé panamy je vyšit modrou, oranžovou a světle zelenou perlovkou. Okraj je založen 2 cm do rubu a přišit k lince křížkové výšivky.

Ubrus s oranžovou výšivkou

Velikost: 110 x 100 cm. Ubrus ze šedé látky panamové struktury je vyšit hnědou a dvěma odstíny oranžové perlovky. Okraj je založen 2 cm do rubu a přišit k rovné lince křížkové výšivky.

Růžový ubrus

Ubrus z růžového polyesteru je vyšit o odstín světlejší bavlnkou. Okraj je zakončen kroužkováním. Na tento ubrus můžeme položit prakticky jakýkoliv porcelán jemného pastelového odstínu.

Obraz vázy s vkěty

Velikost: 30 x 60 cm. Obraz je vyšitý na hrubé kanavě tolika nitkami mulinky, aby dokonale kryly podklad. Nejprve si zvětšíme kresbu a schéma přeneseme na podkladový materiál. Teprve potom začneme vyšívat. Vyšíváne na rámu nebo větším bubínku. Výšivku začínáme vázou, na které jsou dva odstíny světle hnědé a dva odstíny tmavší hnědé. Mezi nimi je několik plošek béžové s růžovým odstínem. Kytice: poupátko je ze dvou odstínů starorůžové, béžové a modré. Kytice začíná blankytně modrou, pokračuje bílou, dvěma odstíny šedomodré, dvěma středně modré, dvěma tmavomodré. Květiny jsou ze dvou odstínů žluté, dvou oranžové a dvou tabákových. Poslední kvítek je ze dvou odstínů středně fialové. Pozadí je ocelově šedé, šedozelené světlé a tmavší, bledě modré, dvou odstínů středně modré, tří odstínů tmavomodré. a spodní část obrázku předchází do tmavozelené a černé. V tomto případě bude mnoho záležet na správném ladění barev a citlivém přístupu k jejich řazení. Jinak byste snadno mohli upadnout do kýče. Obraz je zakončen bílou paspartou.