21. januára 2011

Pasáček a Husopasky

Koláže s lidovými motivy do dětského pokoje jsou zhotovený ze zbytků textilních odstřižků, slámy a koudele. Na podklad z režného krejčovského plátna přilepíte jednotlivé figurky lepidlem nebo bílou lepicí pastou. Nejdříve si nakreslíte síť ve správné velikosti a vykreslíte do ní motivky v potřebné velikosti. Ty potom přenesete na pauzovací papír. Vystřihnete správný střih. Odstřižky látek nejprv vyžehlíte, přiložíte střih a obkreslíte. Jednotlivé díly pečlivě vystřihnete. Takto připravené motívky přilepíte na kladívkový papír. Lepidlo nanášíme ve slabé vrstvě, aby se obrázek nerozmočil a nekroutil.
Pasáček:
Obličej a ruce pasáčka, právě tak jako obličej uši a nohy oveček a hůl pasáčka jsou ze slámy. Ostatní části figurek jsou z plsti nebo z jiné netřepivé látky a plyše. Nejdřív si připravíme slámu. Stébla musí být rovná, polámaná se nedají použít. Žiletkou je po délce rozřízneme, namočíme asi na hodinu do teplé vody a vyžehlíme. Hnědou barvu dosáhneme mírným připálením.Jednotlivé části obrázku natřeme postupně lepicí pastou a nalepíme na ně předem připravené proužky slámy. Kombinujeme vhodně nejen barevné odstíny, ale snažíme se dosáhnout efekt i lepením svislých a vodorovných ploch. Nepřesné okraje zastřihneme ostrými nůžkami. Potom přilepíme ostatní díly z plsti nebo z plyše. Hotovou figurku natřeme po rubové straně lepidlem, položíme na začištěný podklad z krejčovského plátna a zatížíme žehličkou.
Husopasky:
Při zhotovení koláže postupujte stejně jako u předcházející. Obličej, ruce a nohy děvčat, i džbán, jsou ze slámy. Vlasy  z koudele a ostatní části z textilních odstřižků, nejlépe z modrotisku. Nejdříve lepíme na motívky slámu, potom zapleteme z koudele cop a přilepíme ho k rubové části hlavy. Sukně přilepíme pouze v pase a na bocích, aby byl obrázek plastický. Sukně jsou ušité z pruhu látky nabrané v pase a všité do úzkého pásku. Husy jsou z plstí.