26. septembra 2010

Pokrývka s jednoduchou výšivkou

Pokrývka je vyšita na bílém plátně různobarevnými bavlnkami stonkovým stehem a plným plochým stehem. Okraj je založený do rubu, obháčkovaný hustě krátkými sloupky a ozdoben jednoduchou krajkou.
  

Pokrývka

Pokrývka je vyšita křížkovým a formovacím stehem na bílé perličce pestrými barvami. Výšivka je z obou stran orámovaná ažurkou.

Červený ubrus vyšívaný obšívkou

Látku si připravíme podle velikosti stolu. Od okraje odměříme 2, 5 cm na vytřepení. Dále postupujeme z každé strany takto: 4 nitě vytáhneme, 4 necháme, 4 vytáhneme, 6 necháme, 4 vytáhneme, 4 necháme, 4 vytáhneme, 6 necháme, 4 vytáhneme, 4 necháme, 4 vytáhneme, 21 cm necháme volných a pokračujeme v prostředku: 5 nití vytáhneme, 4 necháme, 4 vytáhneme, 7 necháme, 4 vytáhneme, 4 necháme, 5 vytáhneme. Plný plochý steh po niti vyšíváme přes 4 nitě. Obšívku vyšíváme nitěmi vytaženými z podkladové tkaniny. Proto při koupi plátna počítáme s tím, že budeme potřebovat nitě na vyšívání, a koupíme ho více. Rohy vyšijeme výřezovou technikou.  

Závěsy

Závěs na fotografie je vyšitý křížkovým stehem na jemné béžové panamě. Do závěsu jsou vystřižené otvory, které jsou začistěné látkou na způsob knoflíkových dírek. Závěs je zakončený kroužky, obháčkovanými béžovou bavlnkou. Do závěsu se vsune tvrdá vložka, na kterou jsou v místech vystřižených oválů nalepené fotografie. Závěs s motýly je zakončen zvonečkem.