11. novembra 2010

Panenka a panáček

Hezkým a estetickým doplňkem dětského pokoje jsou panenky a panáčkové ze lněných  čalounickým nití. Jejich zhotovení je velice jednoduché. 
Výška figurky: 20 cm.,
Materiál: lněné čalounické nitě č. 8.,
Použité uzly: obyčejný., podvojný.,
Panenka: Na čtverečkovaný papír si zakreslíme kruh - hlavu panenky o průměru 3 cm. Nit dlouhou 120 cm přeložíme na polovinu, přišpendlíme na nákres, vytvarujeme obrys hlavy a k jejímu vrcholu přivážeme obyčejným uzlem vlasy. Je to 7 nití 12 cm dlouhých. vlasy přivážeme obyčejným uzlem po stranách hlavy a po dokončení panenky je roztřepíme. V místě krku nitě překřížíme; jednu vedeme doleva a druhou doprava. V tomto místě přidáme jednou nit dlouhou 100 cm (přeloženou na polovinu) a z těchto 4 nití uvážeme 2 podvojné uzly, které vytvoří krk. Opět rozdělíme nitě na polovinu a mezi ně vložíme 2 další 30 cm dlouhé. Uprostřed na ně připevníme 2 hnědé nitě o délce 80 cm a 2 režné 140 cm dlouhé. Z těchto nití pak drháme tělo. Ruce 7,5 cm dlouhé jsou vázány z podvojných uzlů, zakončených obyčejným uzlem a zastřižených. Tělo 6,5 cm vysoké tvoří 7 řad podvojných uzlů. Také nohy 6,5 vysoké jsou z podvojných uzlů. Jsou ukončeny obyčejným uzlem a zastřiženy.
Panáček: Při drhání postupujeme stejným způsobem. Pouze nitě určené na vlasy ustřihneme kratší. Tělo je vázáno z podvojných uzlů (pouze 5 řad) a nohy jsou asi 9 cm vysoké.
Hotové figurky přilepíme bílou lepicí pasou nebo lepidlem na plátno, případně je umístíme mezi dvě skla.