6. novembra 2010

Opice

Opice - Poduška:
Nejdříve si podle nákresu zhotovíme střih. Míry jsou v centimetrech. Plyš střiháme z rubové strany, abychom nepřestřihli vlas. Jednotlivé díly jsou sešívané hustým obnitkovým stehem po rubu bez přidání na švy. Když šijeme zadním stehem nebo na stroji, musíme na švy přidat. Jako výplň použijeme vatu nebo nadrobno nastříhané staré punčochy.
Polštárek:
Materiál: plyš., plst., knoflíky na oči., látka na polštár., 
Velikost: 45 cm
Střih je zakreslen do sítě 4 cm2
1 - hlava 1 x.,
2 - obličej 1 x.,
3 - ucho 4 x., 
4 - spodní díl čenichu 1 x.,
5 - vrchní díl čenichu 1x.,
6 - nos 1 x.,
7 - pusa 1 x.,
8 - oko 2 x., 
9 - podložka 2 x.,
10 - víčko 2x.,
Základ hlavy tvoří začištěný kruh plyše s otvorem pro obličejovou část z plsti, kterou do něho všijeme. Uši z plsti sešijeme vždy ze dvou dílů, necháme otvor na otočení a vycpání. Mírně vycpané uši přišijeme k hlavě. Na spodním i vrchním dílu čenichu sešijeme výřezy a pak oba díly sešijeme ve směru šipky k sobě. Čenich otočíme na líc, vycpeme a přišijeme k obličeji. Doplníme ho přišitím nosu a pusy. Oči jsou černé knoflíky podložené podložkou z plsti. Nakonec přišijeme k oku víčko. Hotovou hlavu přišijeme k polštáři.
Opice - hračka:
Materiál je stejný jako na polštáři, navíc budeme potřebovat jen kousek leskima. Střih je zakreslen do sítě 4 cm2.
1 - tělo zadní díl 1 x.,
2 - tělo přední díl 1x.,
3 - břicho 1 x.,
4 - zadní noha 2 x., 
5 - přední noha 2 x., 
6 - tlapka 8 x.,
7 - hlava zadní díl 1 x., 
8 - hlava přední díl 1 x.,
9 - obličej 1 x.,
10 - ucho 4 x.,
11 - spodní díl čenichu 1 x., 
12 - vrchní díl čenichu 1 x.,
13 - nos 1 x., 
14 - pusa 1 x.,
15 - oko 2 x.,
16 - oko podložka 2 x.,
17 - oko víko 2 x., 
18 - vousy 2 x.,
Nejdříve sešijeme tělo. Do předního dílu všijeme břicho v odlišné barvě a pak oba díly sešijeme dohromady. V místě krku necháme otvor na obrácení a vycpání, který pak na líci zašijeme. Přední a zadní nohu střídáme 2 x (druhý díl vždy v opačném směru než první - zrcadlový obraz). U dílu zadní nohy sešijeme výřez. Potom tento díl přeložíme na polovinu a sešijeme Otvor na otočení a vycpání necháme v místě přišití tlapky. Zadní nohy vycpeme mírně, aby byly pohyblivé. V místě, kde je na střihu vytečkovaná čára, prošijeme nohu, aby se dala ohýbat. U šití přední nohy postupujeme stejně. Také ona je málo vycpaná a prošitá. Na konce nohou přišijeme tlapky. Zhotovíme je z plsti, otočíme na líc, prošijeme prsty (vytečkovaní na střihu), vycpeme a po líci neznatelně zašijeme. Tělo dokončíme sešitím jednotlivých částí. Potom šijeme hlavu. Nejdříve všijeme do předního dílu obličej z plsti, pak sešijeme všechny zářezy na obou dílech hlavy a nakonec obě tyto části k sobě. v místě krku necháme otvor na obrácení a vycpání, který pak po líci sešijeme. Uši sešité ze dvou dílů obrátíme na líc, vycpeme a umístíme na hlavě. Na spodní i vrchním dílu čenichu sešijeme výřezy a pak oba díly ve směru šípky k sobě. Čenich otočíme na líc, vycpeme a přišijeme k obličeji. Doplníme ho přišitím nosu a pusy. Oči jsou černé knoflíky podložen podložkou z plsti. Nad oko přišijeme ještě víčko z plsti a po stranách obličeje vousy z leskima. Nakonec přišijeme hotovou hlavu k tělu.     
  

Ubrous

Holubičky

Materiál: 3 čtvrtky kladívkového papíru A4., anilínové nebo akvarelové barvy., tuš., silonová nit., 4 rákosové proutky nebo špejle., nůžky., nůž.,
Podle střihu si připravíme šablonu pro tělíčko a křídla ptáčka. Podle ní si obkreslíme 5 holubiček a vystřihneme je. Všechny díly barevně upravíme podle vlastní fantazie. Potom si připravíme špejle. Na obou koncích, asi 5 mm od okraje, uděláme nožem malý zářez, aby se silonová nit, kterou tam později uvážeme nemohla posunovat. Holubičky navazujeme na silon za zářez uprostřed křídla. Věšíme je postupně. Začneme od spodního závěsu. Na každou stranu špejle uvážeme jednu holubičku. První na nit dlouhou 30 cm, druhou na nit dlouhou 20 cm. Na hraně nože špejli vyvážíme a na tom místě, kde jsou obě holubičky v rovnováze, uděláme zářez. Nyní vezme druhou špejli. Na jeden její konec zavěsíme třetí holubičku a na druhý přivážeme v místě zářezu předchozí špejli s první a druhou holubičkou. Tímto způsobem pokračujeme, až máme zavěšené všechny holubičky. Nitě by měli mít různé délky, aby holubičky nevisely ve stejné výšce.
   

Papírové domečky

Materiál: kladívkový papír formátu A4., lepidlo., nůžky., tuš., pero., starší barevné časopisy., 
Nejprve si nakreslíme tvary domečků a tuší nakreslíme. Střechu, domovní dveře a průčelí vystřihneme z barevných časopisů a nalepíme. Potom domeček vystřihneme. Na vyznačených hranách domeček přeložíme a slepíme. Takto si můžeme podle vlastní fantasie vytvořit vesnice, městské ulice i dokonce vánoční město.