18. marca 2010

Pulóver z melírovaného úpletu

Podľa nákresu na horný obvod 92 cm zhotovíme si strih v skutočnej veľkosti. Spotreba po 250 až 300 g bielej, polotmavej a tmavej vlny strednej veľkosti, ihlice č. 6 a č. 7. Pletieme všetkými farbami súčasne.
Pružná vzorka: 1 hladko - 1 obrátene - stále nad sebou. Plastická vzorka do obdĺžnikov: (počet očiek je deliteľný 8 a 2 očká navyše).  
1. a 3 rad - líce: kraj. očko - 2 hladko (4 obrátene - 4 hladko) - vzorku v zátvorke opakujeme a rad končíme: 4 obrátené - 2 hladko - kraj. očko.  
2. a 4. rad - rub: kraj. očko - 2 obrátene - 4 hladko - (4 obrátené - 4 hladko) - vzorku v zátvorke opakujeme a rad končíme: 2 obrátené - kraj. očko.  
5. a 7. rad - líce: kraj. očko - 2 obrátené (4 hladko - 4 obrátene) - vzorku v zátvorke opakujeme a rad končíme : 4 hladko - 2 obrátene - kraj. očko.  
6. a 8 rad - rub: ako 1. a 3. rad. Vzorku opakujeme od 1. radu.
Zadný diel: Začneme na 34 očiek, upletieme obrubu pružnou vzorkou na ichliciach č. 6 do výšky 4 cm a ďalej pokračujeme plasticou vzorkou rovno až pod pazuchy, a to prvých 7 cm na ihliciach č. 6 a ďalej už na ihliciach č. 7. Na prieramky uberáme z obidvoch strán : 2 a 2 x 1 očko. Ďalej pletieme rovnako až k pleciam, ktoré uzavierame po 3 očkách a výstrih uzavierame od stredu na 2 x. 
Predný diel: Začneme a pletieme ako zadný diel, len výstrih vypracujeme najprv takto: Najprv uzavrieme stredných 12 očiek, potom 2 x 1 očko a dopletieme rovno.
Rukáv: Začneme na 16 očiek, upletieme manžetu pružnou vzorkou do výšky 5 cm na ihliciach č. 6. Ďalej pokračujeme plastickou vzorkou na ihliciach č. 7 a z obidvoch strán pridávame po 1 očku vždy vo vzdialenosti asi 7 cm. Na rukávový oblúk uberáme 2 x 2, ďalej po 1 očku, hore 2 x 2 a zvyšujúce asi 4 očká uzavrieme naraz. Druhý rukáv upletieme rovnako.
Hotové diely: Vypneme podľa strihu, položíme na ne vlhkú látku a necháme uschnúť. Zošijeme švy a vsasíme zošité rukávy. Nadhodíme asi 44 očiek na lem k výstrihu, pletieme na ihliciach č 6 pružnou vzorkou do výšky 2 cm a potom uzavrieme všetky očká do vzorky. Obrubu zošijeme a prišijeme k výstrihu.
 

Vesta z melírovaného úpletu

Podľa nákresu na veľkosť 8 - 10 rokov zhotovíme si strih v skutočnej veľkosti. Spotreba asi po 150 g svetlej, polotmavej a tmavej vlny strednej hrúbky, ihlice č. 7. Pletieme všetkými farbami naraz.
Jerseová vzorka: Líce hladko - rub obrátene. Pružná vzorka: 1 hladko -1 obrátene - stále za sebou. Zadný diel: Začneme na 32 očiek a upletieme obrubu pružnou vzorkou do výšky 4 cm. Ďalej pokračujeme jerseovou vzorkou rovno až pod pazuchy, odkiaľ uberáme na prieramky z obidvoch strán: 2 x 2 a 1 očko. Ďalej pletieme rovno. Plecia uzavierame po 3 očkách a výstrih od stredu na 2 x. Predný diel: Začneme a pracujeme ako zadný diel, len v hĺbke prieramkov rozdelíme očká na polovicu na výstrih a uberáme ďalej po 1 očku v každom 4. rade. Hotové diely: Vypneme podľa strihu a na rube naparíme cez vlhkú látku. Zošijeme prieramky a bočné švy. Nahodíme asi 47 očiek na obrubu k výstrihu, pletieme pružnou vzorkou do výšky 2 cm a z obidvoch strán uberáme po 1 očku. Potom uzavrieme všetky očká do vzorky, t. j. pletieme pružnou vzorkou a súčasne uzavierame. Zošijeme obrubu a prišijeme k výstrihu. Na obruby k prieramkom nadhodíme asi po 30 očkách a pletieme tiež do výšky 2 cm pružnou vzorkou. Obruby prišijeme k prieramkom.