8. mája 2010

Pletená Okrúhla Prikrývka

Veľkosť 70 cm, spotreba 1 1/4 klbka hodvábneho kordonetu, 5 krátkych ihlíc a 1 kruhová ihlica č. 2 1/2, háčik č. 6.
Prikrývku začíname pliesť na krátkych ihliciach. Keď postupom práce získame väčší počet očiek, použijeme na ďalšie pletenie kruhov ihlicu. Začneme na 8 očiek, rozdelíme očká na 4 ihlice (2 očká na ihlicu) a pletieme dvakrát okolo hladko. Vzorku od 1. - 36. radu opakujeme okolo 8 x (pletie sa 2 x na každej ihlici). Vzorku od 42. - 50. radu opakujme okolo 24 x. Vzorku od 56. - 66. radu opakujeme okolo 60 x. Vzorku od 68. - 86. radu opakujeme 12 x. Párne rady a rady medzi 3. - 8., 8. - 14., 36. 42., 50. - 56. radom pletieme hladko, len očká dvakrát nahodené oplietame: hladko a obrátene. Obháčkovaním zakončíme: z 3, 8, 5 x 11, 8, 3 retiazkových očiek háčkujeme oblúčiky, medzi ktorými spájame vždy krátkym stĺpikom pletené očká v tomto poradí: 3, 8 x 5, 3, - opakovať okolo 12 x. Hotovú prikrývku po vypraní len mierne naškrobíme, ešte vlhkú vypneme pomocou špendlíkov do správneho tvaru a dáme usušiť.

Čipková vzdušná záclona

Spotreba na 1 m2 asi ý klbiek priadze a ihlice č. 2. Nahodíme potrebný počet očiek deliteľný 4 a 2 očká navyše.
1., rad - líce: kraj. očko - (ubrať, t. j. 2 očká hladko spliesť do jedného očka - 2 x nahodiť - prehodiť, t. j. jedno očko zobrať nepletene, druhe očko upliesť hladko a zobrané očko cez upletené prehodiť) - vzorku v zátvorke opakujeme a rad končíme kraj. očkom.
2., rad a všetky rubové rady: obrátene, len 2 nahodenia pletieme najprv jedno obrátene a potom jedno hladko.
3., rad - líce: kraj. očko - nahodiť - (ubrať - prehodiť - 2 x nahodiť) - vzorku v zátvorke opakujeme a rad končíme: ubrať - prehodiť - nahodiť - kraj. očko. Vzorku opakujeme od 1. radu a záclonu ukončíme asi 8 radmi pletenými na líci aj na rube hladko. Na spodný okraj záclony uviažeme asi zo štvornásobnej priadze strapce 10 cm dlhé.
   

Detská blúzka pletená ažúrovou vzorkou

Podľa nákresu na veľkosť 2 - 4 roky si zhotovíme strih v skutočnej veľkosti. Spotreba 200 g tenšej vlny., ihlice č. 2 1/2. 
PRUŽNÁ VZORKA: 1 hladko - 1 obrátene - stále nad sebou. 
AŽÚROVÁ VZORKA: Počet očiek je deliteľný 8 a 5 očiek navyše. 
1., rad - líce: kraj. očko - 1 hladko (2 očká spletieme prehodene, t. j. jedno očko zoberieme nepletené, ďalšie očko upletieme hladko a zobrané očko cez upletené prehodíme - 3 hladko - nahodiť - 3 hladko) - vzorku v zátvorke opakujeme a končíme: 2 hladko - okraj. očko.
2., rad - rub: kraj. očko - 1 obrátene - 2 očka spletieme obrátene do jedného očka - (3 obrátene - nahodiť - 3 obrátene - 2 obrátene spliesť) vzorku v zátvorke opakujeme a rad končíme: 3 obrátene - nahodiť - 5 obrátene - kraj. očko. Tieto dva rady stále striedame. 
Postup práce: 
ZADNÝ DIEL: Začíname asi na 85 očiek a pletieme obrubu pružnou vzorkou do výšky 4 cm. Ďalej pokračujeme ažúrovou vzorkou a pracujeme rovno až k prieramkom, na ktoré uberieme: 5 očiek a po 1 očku 3 x. Ďalej pracujeme rovno až k pleciam, ktoré uzatvárame striedavo 1 x 5 očiek a 3 x 1 očko. Zadný výstrih uzavrieme od stredu na 3 x.
PREDNÝ DIEL: Začíname a pletieme rovnako ako zadný diel. Prieramky uzavierame rovnako ako na zadnom diele. Na výstrih zberáme najskôr: 13 očiek, tým sa nám práca rozdelí na dve časti, a potom pracujeme každú časť osobitne. Ďalej uberáme pri výstrihu ešte po dvoch očkách a po jednom očku podľa strihu. Plecia uzavierame ako na zadnom diele. Druhú časť výstrihu pletieme ako náprotivok.
RUKÁVIK: Začíname asi na 53 očiek a pletieme obrubu do výšky 2 cm, ďalej ažúrovou vzorkou a pridáme 2 x jedno očko z obidvoch strán. Na rukávový oblúk uberáme 6 očiek, ďalej po 2 očkách a po 1 očku, hore 4 a posledných asi 9 očiek uzavrieme naraz. Druhý rukáv pletieme rovnako.
HOTOVÉ DIELY: Nanesieme podľa strihu a cez vlhkú látku naparíme. Zošijeme švy a vsadíme zošité rukáviky.
OBRUBA: Okolo krčného výstrihu. Začíname asi na 64 očiek a pletieme pružnou vzorkou do výšky 3 cm, voľne uzavrieme do vzorky a zošitý všijeme do výstrihu.



Čipková blúzka bez rukávov

Podľa nákresu na veľkosť 4 - 6 rokov si urobíme strih v skutočnej veľkosti. Spotreba asi 250 g stredne hrubej vlny., ihlice č. 3.
PRUŽNÁ VZORKA: 1 hladko - 1 obrátene - stále nad sebou.
ČIPKOVÁ VZORKA: Počet očiek je deliteľný 8 a 3 očká navyše.
1., rad: očko - 2 hladko - (nahodiť - 2 očká spliesť anglicky - 1 hladko - ubrať, t. j. 2 očká hladko spliesť do jedného očka - nahodiť - 3 hladko) - vzorku v zátvorke opakujeme v celom rade a končíme: nahodiť - 2 očká spliesť anglicky - 1 hladko - ubrať - nahodiť - 2 hladko - kraj. očko.
2., rad a všetky rubové rady: Obrátene.
3., rad: kraj. očko - 3 hladko (nahodiť - 3 očká spliesť, t. j. prvé očko zoberieme nepletené, ďalšie 2 očka spletieme hladko a zobrané očko cez spletené prehodíme - nahodiť - 5 hladko) - vzorku v zátvorke opakujeme a končíme: nahodiť - 3 spliesť - nahodiť - 3 hladko kraj. očko. vzorku opakujeme od 1. radu.
Postup práce: Začíname na 91 očiek a pletieme obrubu pružnou vzorkou do výšky 4 cm. Pokračujeme čipkovanou vzorkou rovno až pod pazuchy. Na prieramky uberáme: 3, 2, a po 1 očku asi 3x. Ďalej rovno až k rázporku, kde uzavrieme stredné očko, tým sa nám práca rozdelí na dve časti a dopletieme každú časť samostatne.Plecia uzatvárame po 4 - 5 očkách. Krčný výstrih uzavrieme od rázporku na 2 x. 
PREDNÝ DIEL: Začíname a pletieme rovnako ako zadný diel. Prieramky uzavierame ako na zadnom diele. Na krčný výstrih uzavrieme stredných 13 očiek a ďalej po dvoch a jednom očku. Plecia uzatvárame ako na zadnom diele. 
HOTOVÉ DIELY: Napneme podľa strihu a cez veľkú látku naparíme. Zošijeme švy. Okolo krčného výstrihu naberieme asi 69 očiek a pletieme pružnou vzorkou obrubu do rovnakej výšky a uzavrieme do vzorky. Do rázporku všijeme zips.