12. novembra 2010

Lidové panenky

Výška figurky: 25 cm.,
Materiál: lněné čalounické nitě., 
Použité uzly: obyčejný., řetízkový., podvojný., perlový., žebrový (rypsový) 
Figurky jsou zhotoveny ze lněných čalounických nití č. 8. Čím silnější nitě použijeme, tím je panenka větší, ale i nitě na její zhotovení musíme stříhat delší.
Na panenku potřebujeme: 16 nití 200 cm dlouhých., 4 nitě 150 cm dlouhé a 6 nití 100 cm dlouhých. Nejdříve si zhotovíme na čtverečkovaný papír vlastní nákres. Hlava je asi 4 cm vysoká. Na její vrchol přišpendlíme 16 nití po 20 cm a 6 nití po 100 cm, které v polovině svážeme obyčejným uzlem. Z kratších nití uvážeme copy řetízkovým uzlem, ukončíme je obyčejným uzlem. Z kratších nití uvážeme copy řetízkovým uzlem, ukončíme je obyčejným uzlem a zastřihneme. Potom vytvarujeme obrys hlavy a krk uvážeme dvěma podvojnými uzly. Za krkem vážeme do oblouku límec. Tvoří ho 8 pruhů 3,5 cm vysokých z podvojných uzlů. Límec ukončíme dvěma řada mi žebrových uzlů. Po stranách límce vážeme z podvojných uzlů rukávy a ruce. Jsou zakončeny obyčejným uzlem a zastřiženy. Ruka s rukávem je dlouhá asi 6 cm. Živůtek tvoří 16 prostředních nití vázaných podvojnými uzly. Je vysoký přibližně 3 cm. V místě pasu přivážeme obyčejným uzlem 4 poslední nitě v jejich polovině. Těchto 20 nití pak vytvoří sukni. Drháme ji podvojnými uzly a je vysoká asi 12 cm. Sukni ukončíme dvěma řadami žebrových uzlů a zastřihneme ji.
Figurka chlapce: Při práci postupujeme stejně jako při vázaní panenky. Také počet a délka nití jsou stejné, nepoužijeme pouze nitě na copy. 16 nití 200 cm dlouhých svážeme v polovině a přišpendlíme je na čtverečkovaný papír. Ve vzdálenosti asi 1,5 cm od převázání uvážeme jeden podvojný uzel a zašpendlíme ho. Druhý podvojný uzel uvážeme o 3 cm dál, přesuneme ho k prvnímu uzlu a zašpendlíme. Tím vytvoříme klobouk. Aby obličej nebyl úzký, uvážeme z 12 nití, 6 proužků řetízkem a obličej vytvarujeme. Krk převážeme kouskem nitě, upevníme obyčejným uzlem a zastřihneme. Límec vypracujeme stejně jako u panenky, jen ho upevníme perlovými uzly. Perlový uzel se skládá z pěti podvojných uzlů. Střední vodivé nitě přetáhneme přední stranou mezi dvě horní střední nitě, vedeme je dolů, a tím vytvoříme váleček, který ukončíme uvázáním podvojného uzlu. Také rukávy a ruce 7 cm dlouhé jsou z podvojných uzlů. Potom přivážeme v pase obyčejným uzlem 4 nitě v jejich polovině a vážeme kalhoty. Postupujeme stejně jako při vázání sukně, jenom nitě rozdělíme na polovinu a vážeme 2 nohavice. Jsou ukončeny dvěma řadami žebrových uzlů a zastřiženy. Kalhoty jsou dlouhé přibližně 15 cm.