19. januára 2011

Náramok a náhrdelník so srdiečkami

Náhrdelník a k nemu vhodný náramok vyrobíte na tkacom ráme.
Náramok:
Materiál: nepriehľadné čierne., červené a zlaté koráliky., 4 červené a 4 čierne drevené koráliky s ø 3 mm., 2 zlaté koráliky s ø 6 mm., čierna niť., 1 zlatý skrutkovací uzáver.,
Na tkací rám napnite 10 čiernych nití (vonkajšie vždy zdvojené). Do ihly navlečte vlasec a pracujte podľa predlohy, pričom motív srdiečka opakujte päťkrát. Hotový náramok zložte z rámu a nite na obidvoch stranách (vždy po piatich) ozdobte červeným a čiernym dreveným korálikom. Potom opäť spojte všetkých 10 nití dohromady a navlečte na ne jeden väčší zlatý korálik. K náramku pripevnite uzlíkom uzáver.
Náhrdelník:
Materiál: nepriehľadné čierne., červené a zlaté koráliky., 2 ryhované zlaté koráliky s ø 6 mm., černá niť., 1 zlatý skrutkovací uzáver.,
10 nití osnovy nastrihajte v dĺžke 1,5 m, preložte ich na polovicu, omotajte okolo priečnej lišty a natiahnite osnovu. Tkať začnite asi v strede rámu, pod medailónikom by mali ostať voľné nite n zavesenie ozdobných korálikov. Prvý rad tvoria len zlaté koráliky. Po ňom nasleduje motív srdiečka a opäť ďalší rad zlatých korálikov. Potom zložte 5 nití z rámu a na zvyšných piatich nitiach utkajte károvanú vzorku až po koniec tkacieho rámu. Urobenú stranu teraz zložte z rámu a napnite zvyšných 5 voľných nití a tiež na nich vytvorte károvaný vzor podľa predlohy. Obidve utkané polovice náhrdelníka potom povoľte a naviňte vpredu na priečnu lištu. Týmto spôsobom postupujte tak dlho, až utkáte srdiečkový motív na obidvoch stranách 26 x. Náhrdelník potom zložte z tkacieho rámu a konce ozdobte zlatými korálikmi. Nakoniec ešte pripevnite skrutkovací uzáver. Zvyšné nite pod medailónikom rozdeľte na päť strapcov a navlečte na ne zlaté koráliky. Konce nití prevlečte vždy späť predposledným korálikom smerom nahor a zauzlite. Nakoniec pripevníte po obvode celého náhrdelníka zlaté bočné koráliky. Navlečte do ihly čiernu niť, prevlečte ju utkaným radom korálikov a navlečte na ňu korálik. Potom ju znovu prevlečte ďalším radom a zase navlečte zlatý korálik a prevlečte ďalším radom. 

Pavúčik pre šťastie

Skôr ako sa pustíte do výroby ostatných plastických figúrok, vyrobte si tohto malého pavúčika. Na jeho príklade je totiž veľmi podrobne vysvetlený pracovný postup, ktorý potom pri výrobe ostatných figúrok využijete.
Materiál: čierne nepriehľadné koráliky., 2 väčšie strieborné koráliky s ø 4 mm., nylonový vlasec s ø 0,3 mm., 6 špajdlí., červená vlna., 1 zatvárací špendlík alebo ozdobná ihlica.,
Pavúčika vyrobte podľa predlohy. Najprv odstrihnite nylonový vlasec dlhý 1,3 m a začnite ľavým koncom vlasca na pavúčikovej hlave. Prvý korálik upevnite doprostred. Navlečte tri čierne koráliky tvoriace spodnú stranu. V druhom rade navlečte na hornú časť pavúčikové oči. Obidva rady položte na seba. Nohy navlečte len na spodnej strane v treťom, piatom, siedmom a deviatom rade. Potom, čo navlečiete v treťom rde koráliky pre spodnú stranu, navlečte k nim ľavým koncom vlasca ešte sedem korálikov na nohy. Tým istým vlascom prevlečte koráliky ešte raz, ale v protismere, pričom posledný korálik preskočíte. Pravú nohu pavúka vyrobte rovnakým spôsobom. Ďalší rad korálikov urobte opäť normálne. Pri navliekaní postupujete tak dlho, pokiaľ nie je pavúčik hotový. Pavúčika nalepte na pavučinu a zospodu na ňu pripevnite zatvárací špendlík. 
Tip: Pomôže vám, keď si nakreslíte na nákrese postup vlasca dvomi rôznymi farbami.
Z pavúčika sediaceho n pavučine môžete urobiť aj malý prívesok na kľúče. navlečte na koniec nylonového vlasca 20 korálikov a druhým koncom vlasca korláliky v opačnom smere prevlečte. Vlasec nakoniec niekoľkokrát zauzlite a zatavte. Na vyrobenie pavučiny potrebujete špajdle a vlnu. Špajdle položte na seba do kríža, ktorý uprostred niekoľkokrát omotajte vlnou. Medzi jednotlivé špajdle napnite vlnu, ktorú okolo každej špajdle jedenkrát omotajte. Vlnu potom na konci zauzlite.