9. mája 2010

Pulóver so vsadenými hladko pletenými rukávmi

Podľa nákresu na horný obvod 94 cm si urobíme strih v skutočnej veľkosti. Spotreba asi 600 g stredne hrubej vlny, ihlice č. 3 a 4. 3 1/2.
PRUŽNÁ VZORKA: 1 hladko - 1 obrátene stále nad sebou.
JERSEOVÁ VZORKA: líce hladko - rub obrátene.
PLASTICKÁ VZORKA: Do šikmých prúžkov.
1., 3., 5., rad - rub: kraj. očko - (4 hladko - 1 obrátene - 1 hladko - 1 obrátene) - vzorku v zátvorke opakujeme a rad končíme kraj. očkom. 
2., a 4., rad - líce: kraj. očko - (1 hladko - 1 obrátene - 1 hladko - 4 obrátene) - vzorku v zátvorke opakujeme a rad končíme kraj. očkom.
6., rad - líce: kraj. očko (2 očká krížime doľava, t. j. najprv upletieme druhé očko zozadu anglicky, potom prvé očko hladko, a len teraz pustíme obidve očká z ľavej ihlice - ďalšie 2 očká krížime doľava - 3 obrátene) - vzorku v zátvorke opakujeme po celom rade a končíme kraj. očkom.
7., 9., a 11., rad - rub: kraj. očko - (3 hladko - 1 obrátene - 1 hladko - 1 obrátene - 1 hladko) - vzorku v zátvorke opakujeme a končíme kraj. očkom.
8., a 10., rad - líce: kraj. očko - (1 obrátene - 1 hladko - 1 obrátene - 1 hladko - 3 obrátene) - vzorku v zátvorke opakujeme a končíme kraj. očkom.
12., rad - líce: kraj. očko - (1 obrátene - 2 očká krížime doľava - 2 očká krížime doľava - 2 obrátene) vzorku v zátvorke opakujeme a končíme kraj. očkom.
13., 15., a 17., rad - rub: kraj. očko - (2 hladko - 1 obrátene - 1 hladko - 1 obrátene  2 hladko) - vzorku v zátvorke opakujeme a končíme kraj. očkom.
14., a 16., rad - líce: kraj. očko - (2 obrátene - 1 hladko - 1 obrátene - 1 hladko - 2 obrátene) - vzorku v zátvorke opakujeme a končíme kraj. očkom.
18., rad - líce: kraj. očko - (2 obrátene - 2 očká krížime doľava - 2 očká krížime doľava - 1 obrátene) - vzorku v zátvorke opakujeme a rad končíme kraj. očkom.
19., 21., a 23., rad - rub: kraj. očko - (1 hladko - 1 obrátene - 1 hladko - 1 obrátene - 3 hladko) - vzorku v zátvorke opakujeme a končíme kraj. očkom.
20., a 22., rad - líce: kraj. očko - (3 obrátene - 1 hladko - 1 obrátene - 1 hladko - 1 obrátene) - vzorku v zátvorke opakujem a končíme kraj. očkom.
24., rad - líce: kraj. očko (3 obrátene - 2 očká krížime doľava - 2 očká krížime doľava) - vzorku v zátvorke opakujeme a končíme kraj. očkom.     
ZADNÝ DIEL: Začneme na 114 očiek a upletieme pružnú obrubu na ihliciach č. 3 do výšky 4 cm, potom pridáme v jednom rade 14 očiek a pokračujeme na ihliciach č. 3 1/2 plastickou vzorkou rovno až pod pazuchy. Na prieramky uberáme z obidvoch strán: 4, 3 x 2 a po 1 očku podľa strihu, ďalej pokračujeme rovno až k pleciam, ktoré zatvárame po 5 očkách. Očká na zadný výstrih uzatvárame od prostriedka na 2 x. 
PREDNÝ DIEL: Začneme a pletieme ako zadný diel, len predný diel až pod pazuchy je dlhší a prsné navoľnenie. Na výstrih uzatvárame stredných 10 očiek a potom z obidvoch strán ešte: 4, 3, 3 x 2 a po 1 očku podľa strihu.
RUKÁV: Začneme na 56 očiek, upletieme manžetu pružnou vzorkou na ihliciach č. 3 do výšky 7 cm, ďalej pokračujeme jerseovou vzorkou na ihliciach č. 3 1/2. Z obidvoch strán pridávame po 1 očku asi v každom 6. - 8. rade až pod pazuchy. Rukávový oblúk uberáme: 2 x 3, 2 x 2, ďalej po 1 očku, hore 2 x 2, 3, 4, a posledných 12 očiek uzatvárame naraz. Druhý rukáv upletiem rovnako.
HOTOVÉ DIELY: Vypneme podľa strihu, rukávy naparíme cez vlhkú látku, na predný a zadný diel položíme vlhkú látku a dáme uschnúť. Prsné navoľnenie vypracujeme tak, že predný diel v bočných švoch naberieme od podpazušia smerom dolu do dĺžky 7 cm a stiahneme tak, aby bočné švy obidvoch dielov boli rovnako dlhé. Zošijeme švy a vsadíme zošité rukávy. Naberieme asi 96 očiek okolo výstrihu a pripletieme pružnú obrubu dookola na krátkych ihliciach č. 3 do výšky 4 cm. Voľne uzavrieme. Obrubu prehneme v polovičke do rubu a zľahka prišijeme.


Pletená blúzka bez rukávov

Spotreba asi 350 g tenšej vlny, ihlice č. 2 1/2 a 3, háčik na vlnu. Podľa nákresu (horný obvod 100 cm) si zhotovíme strih v skutočnej veľkosti.
Jerseyová vzorka: Líce hladko - rub obrátene.
PLASTICKÁ VZORKA:
1., rad - rub: kraj. očko - 1 hladko - 2 obrátene - (2 hladko - 2 obrátene) - vzor v zátvorke opakujeme a rad zakončíme: 1 hladko - kraj. očko.
2., rad - líce: kraj. očko - 1 hladko - (2 očká krížime tak, že druhé očko upletieme anglicky, ale vpichneme do tohto očka smerom spredu dozadu, naberieme vlnu a pretiahneme, potom prvé očko hladko a len teraz zoberieme obidve očká z ľavej ihlice - 2 hladko) - vzor v zátvorke zopakujeme a rad ukončíme: 2 očká krížime - 1 hladko - kraj. očko. Tieto dva rady stále opakujeme.
ZADNÝ DIEL: Začíname na 150 očiek, pletieme podloženie na ihliciach č. 2 1/2 do výšky 2 cm jerseyovou vzorkou, potom 1 rad v líci obrátene na prehyb, ďalej ešte o výšky 2 cm jerseyovou vzorkou, pričom v poslednom rade pridáme rozdelene 24 očiek. Potom pokračujeme plastickou vzorkou na ihliciach č. 3 rovno až pod pazuchy. Na prieramky uberáme: 4, 2 x 2 očká a 4 x po 1 očku. Vo výške 40 cm od začiatku práce uberáme rozdelene 20 očiek a pletieme ďalej jerseyovou vzorkou na ihliciach č. 3. Keď máme prieramok vysoký 10 cm, začneme okraj rozširovať po 1 očku v každom 8. rade. Plecia uzatvárame po 5 očkách, výstrih od stredu na 3 krát.    
PREDNÝ DIEL: Začneme a pracujeme ako zadný diel, len predný diel až do podpazušia je dlhší o prsné navoľnenie. Na rázporok rozdelíme očká vo výške 42 cm takto. 80 očiek pravej časti dáme na pomocnú ihlicu alebo patentnú ihlicu - na zvyšných 70 očkách ľavej časti uberieme v prvom rade rozdelene 10 očiek pri stredovom okraji nahodíme nových 20 očiek na obrubu zapínania a podloženia. Pletieme jerseyovou vzorkou. Na výstrih uberieme: 20, 4, 3 x 2 a po 1 očku podľa strihu. Pravá časť: 80 očiek dáme z patentných ihiel na ihlicu, pri stredovom okraji nahodíme nových 10 očiek na podloženie a v prvom rade uberieme rozdelenie 10 očiek. Pletieme jerseyovou vzorkou ako náprotivok ľavej časti a vo výške 3 1/2 cm od začiatku rázporku a potom v ďalších 7 cm vypracujeme po dvoch dierkach na zapínanie.   
GOLIER: Začíname na 162 očiek a pletieme plastickou vzorkou na ihliciach č. 3. V druhom rade pridáme z obidvoch strán 2 očká a potom ešte 2 x 1 očko. Ďalej pletieme rovno do celkovej výšky 6 1/2 cm, potom ešte do výšky 1 1/2 cm rovnakou vzorkou, ale na ihliciach č. 2 1/2. Uzatvárame. 
HOTOVÉ DIELY: Napneme podľa strihu, položíme na ne vlhkú látku a necháme uschnúť. Prsné navoľnenie vypracujeme takto: od podpazušia smerom dolu do dĺžky 7 cm naberieme predný diel a stiahneme tak, aby bočné švy obidvoch dielov boli rovnako dlhé. Švy zošijeme, zahneme dolný okraj v prehybe do rubu a prišijeme. Okraj prieramkov zahneme 1 cm do rubu a tiež prišijeme. Tri strany goliera (okrem uzatváracieho radu) obháčkujeme po lícovej strane jedným radom krátkych stĺpikov a potom ešte jedným radom krátkych stĺpikov spracovaných zľava doprava opäť po lícovej strane takto: do posledného krajového stĺpika predošlého radu uháčkujeme 1 krajový stĺpik, potom vpichneme do predchádzajúceho krajového stĺpika predošlého radu a uháčkujeme krajový stĺpik, potom znovu vpichneme o jeden stĺpik smerom zľava doprava atď. Podloženie rázporku zahneme do rubu a zľahka prišijeme. Do výstrihu všijeme golier od jedného predného stredu k druhému, obšijeme dierky a prišijeme gombičky.