10. februára 2011

Přikrývka s oranžovou výšivkou

Velikost: 90 x 120 cm. Přikrývka je vyšitá na světle šedém plátně oranžovou perlovkou. Můžeme ji vyšít i na povlakové vébě. 
Použité techniky: plný steh, stonkový steh a dírky. Další okraje jsou založené 3 cm do rubové strany a přišité zadním stehem. Kratší strany jsou zakončené pruhem křivinky a vytřepené. V případě, že vyšíváte na povlakové vébě, založíte i kratší strany tak jako dlouhé. Výšivka je předkreslená.

Ubrus ozdobený zlatohnědou výšivkou

Velikost ubrusu si určíme podle stolu, na který ho budeme prostírat. Prostředek a okraj ozdobíme zlatohnědými kolečky, které jsou vyšité plným a stonkovým stehem. dvoucentimetrový okraj je založen do rubové strany a přišit k pruhu jednostranné ažurky.

Vodní zahrádka

K vytvoření vodní zahrádky nepotřebujeme jezírko ani rybníček. Stačí nám starý soudek nebo škopek, který si esteticky upravíme. Z vnější strany ho natřeme barvou, z vnitřní napustíme několika vrstvami lodního laku. Na dno dáme vrstvu jílovité zeminy a trochu rašeliny, listovky a organického hnojiva. Soudek doplníme dešťovou vodou. Rostliny vysazujeme v květnu. Naše jezírko bude zdobit leknín, rákos, případně jiné vodní rostliny, a bude plnit na zahradě i úlohu ptačího napajedla.