2. júna 2010

Čtvercové úsporné prostírání

Velikost 27 x 27 cm. Každý ubrousek má jiný vzor, vyšitý na krejčovském plátně červenou a bílou perlovkou. Použité techniky: stonkový steh, úzká krkovička šitá přes 3 nitě, mešterka a plný plochý steh šitý po niti. Okraje jsou zakončené mešterkou a vytřepené. 

Obšívání okrajů

Tímto způsobem upevňujeme stehy, jež zakončují výšivku při okrajích, které chceme vytřepit. Tyto stehy vyšíváme v jedné i více řadách pod sebou. šijeme nitkami vytaženými z podkladové tkaniny. Utahujeme mírně, aby výšivka tvořila krásný krajkový vzor. Jestliže tyto stehy použijeme jako část vzoru, potom může být výšivka barevná. Vyšíváme zprava doleva, vždy přes sudý počet nití. Před vyšíváním vytáhneme z tkaniny útkové nitě v místech, kde bude okraj pokrývky, t. j. asi 3 - 6 cm od okraje. Za prvou vytaženou nití 4 nitě vynecháme a znovu vytáhneme jednu nitku. Na takto připravené tkanině vyšíváme vodorovné stehy v prostoru vytažených nití a šikmé stehy klademe přes 4 vynechané nitě. Vyšíváme podle kresby.
     

V hnědém a zeleném

Dvě pokrývky, každá jiné velikosti, jsou vyšité jedním vzorem. Na menší pokrývce jako podklad žlutou perličku a vyšívané je zelenou a hnědou bavlnkou. Plochý steh šitý po niti je zelený a křížek, který ho lemuje je hnědý. Střed kosočtverců je vyšitý nitkou vytaženou z podkladové tkaniny. Touto nití jsou stažený vždy 3 a 3 nitě (perská ažurka). Druhá pokrývka je vyšita na béžové perličce hnědou bavlnkou a je olemovaná zeleným křížkem. Okraj je založen 1 cm do rubu a přišit k jednostranné ažurce.
 

Pestrý závěs

Velikost asi 92 x 89 cm. Závěs je protahovaný na vaflovině. Délka vlákna 5 cm. Vzor nesmí být z dlouhých vláken, nebyl by hezký. Barvy: černá, bíla, cihlová, banánová, zelená, tmavomodrá.

Pokrývka s oranžovo hnědou výšivkou

Pokrývka ze žluté perličky je zdobená oranžovým květinovým motivem a hnědými geometrickými linkami. Okraj je založen 3 mm do rubu a husté obsmykován. Doplňuje ho linka oranžového plného plochého stehu šitá přes 3 nitě.