25. mája 2010

Elegantná háčkovaná vesta

Podľa nákresu na horný obvod 96 cm zhotovíme si strih v skutočnej veľkosti. Spotreba asi 400 g stredne hrubej vlny, háčik hrubý ako ihlice č. 5 a č. 4. 
Vejáriková vzorka: (počet retiazkových očiek je deliteľný 10 a 2 retiazkové očká navyše).
1., rad: 1 krátky stĺpik do druhého retiazkového očka základnej retiazky (1 retiazkové očko - č ret. očká základnej retiazky vynecháme a do ďalšieho ret. očka uháčkujeme vejárik, t. j. 1 dlhý stĺpik, 1 ret. očko, 3 stĺpiky 2 x nadhodené, 1 ret. očko a 1 dlhý stĺpik - 1 ret. očko - 4 ret. očká základnej retiazky vynecháme a do ďalšieho uháčkujeme 1 kr. stĺpik) - vzorku v zátvorke opakujeme po celom rade.
2., rad: 4 ret. očká - do kr. stĺpika uháčkujeme:  1 stĺpik 2 x nadhodených, 1 ret. očko a 1 dl. stĺpik (1 ret. očko - 1 kr. stĺpik pichneme za zadnú niť stredného stĺpika z 3 stĺpikov 2 x nadhodených - 1 ret. očko - vejárik, t. j. 1 dl. stĺpik, 1 ret. očko, 3 stĺpiky 2 x nadhadzované, 1 ret. očko a 1 dl. stĺpik do kr. stĺpika) - vzorku v zátvorke opakujeme a rad končíme: 1 ret. očko - 1 kr. stĺpik za zadnú niť stredného stĺpika vejárika - 1 ret. očko - 1 dl. stĺpik, 1 ret. očko a 2 stĺpiky 2 x nadhodené do polsedného kr. stĺpika.
3., rad: 1 ret. očko - 1 kr. stĺpik za zadnú niť prvého stĺpika (1 ret. očko - vejárik do kr. stĺpika - 1 ret. očko - 1 kr. stĺpik za zadnú niť stredného stĺpika vejárika) - vzorku v zátvorke opakujeme, ale na konci radu háčkujeme kr. stĺpik do 4 ret. očka. 2 a 3 rad stále opakujeme.
Zadný diel: Začneme na 102 ret. očiek, háčkujeme rovno vejárikovou vzorkou do výšky 25 cm háčikom č. 5, ďalej pokračujeme háčikom č. 4 do výšky 10 cm a ďalej opäť háčikom č. 5. Na prieramky uberáme z obidvoch strán po 1/2 vejáriku a potom doháčkujeme rovno. Výstrih uzavrieme od stredu na 2 x a plecia tiež na 2x. uberáme tak, že na začietku radu prejdeme cez uberanú časť pevnými očkami a na konci rasu nedoháčkujeme.
Predný diel: Začneme na 52 ret. očiek a háčkujeme vejárikovou vzorkou ako zadný diel, len stredný okraj háčkujeme rovno a ppotom uberáme na výstrih pomaly po pol vejáriku a doháčkujeme rovno. Druhý predný diel uháčkujeme ako naprotivok.
Hotové diely: Vypneme podľa strihu a ľahko naparíme cez vlhkú látku. Zašijeme plecia a bočné švy. Všetky okraje obháčkujeme voľne 2 radmi kr. stĺpikov, pričom v rohoch háčkujeme 2 stĺpiky do jedného miesta.
         

Zlepšovák do kredenca

V malých poličkách na vnútornej strane dverí kuchynského kredenca budeme mať vždy poruke rôzne drobnosti, ako zápalky, koreničky, otvárače na konzervy a podobne. Na ich zhotovenie potrebujeme ohoblované dostičky o hrúbke asi 10 mm. Hĺbku poličiek si volíme podľa potreby. K prednému čelu nalepíme dve bočnice, ktoré spevníme skrutkami alebo klinčekami. Takto získame na jednej strane otvorený rám K jeho spodnej časti nalepíme pás preglejky a spevníme ho ešte klinčekmi. Pri zostavovaní poličky dbáme, aby čelo s bočnicami tvorilo pravý uhol a voľné konce bočnice s dnom tvorili rovnú plochu. Dvere vysadíme z pántov, prednou stranou ich položíme na rovnú plochu. Na vnútornej strane si ceruzkou označíme miesto, kde chceme poličku upevniť. Zadné strany bočníc poličky natrieme lepidlom a pritlačíme na označenú plochu dverí (aby lepidlo lepšie držalo, miesto ošmirglujeme). Potom zaťažíme, aby lepidlo uschlo. Ak chceme poličku spevniť, vlepíme do rohu medzi dno poličky a dvere drevený hranolček.
   

Domáce papuče z kožušiny

Vystrihneme spodnú časť chodidla v potrebnej veľkosti, navyše pridáme na obvode 2 cm. Na papuče sa hodí koža z divej zveri, kozy alebo ovce. Prednú časť a zadný šev na hrane obšijeme úzkymi pásikmi kože. Kožušinové okraje zadnej časti môžeme vyhnúť von. Podľa ľubovôle môžeme všiť ešte koženú šnúrku na zaviazanie.  Ak je kožušina príliš huňatá, trochu ju obstriháme, najmä na prednej časti, kde sú záhyby a šitie remencami. Kožušinu vystrihujeme tak, že ju napneme a z rubovej stany režeme ostrým nožíkom alebo žiletkou. Ovčiu kožušinku môžeme najprv preprať vo vlažnom jemnom pracom roztoku. Kožušinu v roztoku krátko stláčame, potom hneď vložíme medzi dva froté ručníky a zakrútime. Občas počas sušenia rovnomerne do nej udierame. V žiadnom prípade kožušinu nesušíme na slnku, v prievane alebo na teple. Občas ju počas sušenia rozbalíme a v prstoch prehnetieme. Aby zmäkla, dobre je do nej vtrieť po usušení glycerín.
 

Zlepšovák do skrine

Menšie deti obyčajne nedosiahnu na vešiak v predsieni alebo si nevedia zavesiť veci do skrine. Potom ani nemôžeme od nich očakávať, že si po sebe upracú. ak si však do skrine namontujeme pomocnú tyč (staršiu nepotrebnú rúčku z melty, alebo tenkostennú kovovú rúrku zo starej garníže či rúrku z novoduru), nemusíme po deťúrencoch večne upratovať. Tyč zavesíme jednoducho na popruhy, na ne našijeme obyčajné sponky, aké sa nosia na opaskoch na kabátoch a pomocou nich tyč potom posúvame nižšie či vyššie tak, ako to potrebujeme. Keď deti vyrastú, nebude nám táto praktická úprava skrine robiť žiadne problémy, jednoducho ju odstránime.