1. júna 2010

Červené šatočky pletene vcelku od krku

Veľkosť asi na 2 roky. Spotreba asi 300 g stredne hrubej vlny., ihlice č. 2 1/2 a č. 3 1/2. 
PRUŽNÁ VZORKA: 1 hladko - 1 obrátene - stále nad sebou.
JERSEOVÁ VZORKA: Líce hladko - rub obrátene. Ak pracujeme dookola, pletieme stále hladko.
VRKÔČIKOVÝ PRUH:  
1., 3., 5., 7., 9., 11., 13., rad - rub: 2 hladko - 10 obrátene - 2 hladko.
2., 4., 6., rad - líce: 2 obrátene - 10 hladko -2 obrátene.
8., rad - líce: 2 obrátene 10 očiek skrížime tak, že 5 očiek dáme na pomocnú ihlicu spredu - ďalších 5 očiek krížime tak, že 5 očiek upletieme hladko a potom upletieme hladko očká z pomocnej ihlice - 2 obrátene.
10., 12., 14., rad - líce: Ako 2 rad.
Vzorku opakujeme od prvého radu. Vrkôčik krížime ďalej v každom 14 rade. 
šatočky majú po 2 vrkôčikových pruhoch vpredu i vzadu a na zadnom diele je naprostriedku rázporok hlboký až do podpazušia.
Začneme od krku na 77 očiek, pletieme obrubu na ihliciach č. 2 1/2 pružnou vzorkou do výšky 2 cm. Potom pridávame v jednom rade rovnomerne 21 očiek a pokračujeme na ihliciach č 3 1/2 takto: kraj. očko - 2 očká jerseom - vrkôčik na 14 očkách - 2 očká jerseom na prv raglánový šev a poznačíme si ich - 12 očiek jerseom na rukáv - 2 očká jerseom na druhý raglánový šev, poznačíme si ich - vrkôčik na 14 očkách - 4 očká jerseom (t. j. stred vpredu) - vrkôčik na 14 očkách - 2 očká jerseom na tretí raglánový šev a poznačíme si ich - 12 očiek jerseom na druhý rukáv - 2 očká jerseom na štvrtý raglánový šev a poznačíme si ich - vrkôčik na 14 očkách - 2 očká jerseom - kraj. očko. Z obidvoch strán poznačených dvoch očiek pridávame po jednom očku v každom druhom rade tak, že zdvihneme niť medzi očkami a upletieme ju anglicky. Takto pridávame 21 nad sebou. Súčasne pridávame po 1 očku pred každým a za každým vrkôčikovým pruhom pri každom krížení tým spôsobom, že zdvihneme niť medzi 1 a 2 očkom jerseovej pleteniny a upletieme ju anglicky. V jednom rade nám pribudne 8 očiek. Keď máme dopletené až do podpazušia, preložíme očká obidvoch rukávov a po 1 očku z raglánových švov na spínadlá (t. j. po 56 očkách). Medi zadným a predným dielom nahodíme, v podpazuší po 10 očkách a pletieme odtiaľ dookola stále v lícových radoch do potrebnej dĺžky, t. j. asi 22 cm od podpazušia. ďalej pletieme 4 cm jerseovou vzorkou a uzavrieme. 
RUKÁV: 56 očiek presunieme zo spínadiel na krátke ihlice a naberieme v podpazuší 10 očiek. Pletieme dookola stále hladko a v podpazuší splietame v každom rade prvé a posledné očko z nabratých 10 očiek s vedľajším očkom rukáva, až nám ostanú iba 2 očká z týchto 10 očiek. Potom uberáme po 1 očku z obidvoch strán týchto 2 očiek v každom 6 rade (7 x). Po poslednom uberaní upletieme ešte 5 radov, ale v ďalšom rade uberieme rovnomerne 8 očiek a potom pletieme manžetu pružnou vzorkou na ihliciach č. 2 1/2 o výšky 4 cm. Uzavrieme do vzorky. Druhý rukáv pletieme rovnako. Manžety v polovičke zahneme do rubu a prišijeme.      
DOHOTOVENIE: Šatočky na rube zľahka naparíme. Rázporok obháčkujeme 1 radom krátkych stĺpikov a všijeme zips zahneme 2 cm do rubu a prišijeme.
               

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára