28. marca 2017

Vejce se sušenými květy nebo s lisovanými

Možná vás naše tipy se sušenými květy překvapily – na co návody a předlohy, vždyť je to tak jednoduché! Nenechte se ošálit prvním pohledem, bez dostatku fantazie, zručnosti a zkušeností tyto milé dekorace nevyrobíte. Jste-li naprostými začátečníky, nalejujte na poprvé malé a jednoduché květy, případně je lepte na plochu jen jako puntíky. Zkušenější „malérečky“ si mohou vyzkoušet náročnější aranžmá, kombinované s malbou a režným provázkem.
Připravte si: sušené, event. lisované rostlinky (s ohledem na velikost vejce volte raději menší květy a listy), režný nebo papírový provázek a „horké“ (vteřínové) lepidlo. Chcete, aby vaše krasličky voněly? Přidajte k sušeným kytičkám i koření (ideální je badyán nebo skořice).
Květy a listy vhodné k dekoracím: ruže, sedmikrásky, zaječí ocásky, penízek, makovičky, slaměnky, téměř všechny druhy okrasných travín, listy stromu, dubové čepičky žaludu atd.
Mužete buď polepit celá vejce, nebo jen jejich část, také mužete na celé ploše skořápky vytvářet dekorativní obrazce a ornamenty. Nechvátejte, postupujte pomalu a vždy čekejte na zaschnutí lepidla! Hotové vajíčko přelakujte lakem na vlasy, jen tak vydrží aranžmá déle. Doplňte aranžmá z vylisovaných květin mašličkou, anebo lepte vylisované květy na již pomalované vejce a celek tak originálně „dotáhněte“.
Stejně jako sušené si i lisované kytičky uchovávají své kouzlo. Duležitý přitom je správny postup zpracování, aby květy neztratily svou barevnost ani tvar. Lisujeme pouze rostliny, které nejsou uvadlé a nejsou ani těsně před rozkvětem. Vložíme je mezi dva savé papíry a zatěžkáme – nejlépe knihami. Ideální je malý domácí lis. Vylisované květy opatrně nalepíme na čisté nebo obarvené vejce a přelakujeme bezbarvým lake. Pracujeme raději s tuhým lepidlem, kterého naneseme jen nepatrné množství – předejdeme tak zničení květu.

Velikonoční vajíčka

Ať malované kraslice, zavěšené na kvetoucí větvičce, nebo natvrdo uvařená obarvená vejce, uložená v košíčku do hnízdečka z čerstvé jarní trávy a podávaná k jídlu – bez vajíček si Velikonoce nedokážeme představit. K malování se hodí nejen slepičí vejce, ale také vejce sádrová, dřevěná, ale také umělohmotná nebo z papírové hmoty.
Jak na to
Skotským károvým vzorkem můžeme obarvit jak vyfouknuté prázdné skořápky, tak i vejce uvařená natvrdo. Svisle a vodorovně na ně přilepíme úzkou samolepicí pásku, jak ukazuje obrázek, a vložíme je do lázně s barvou na vajíčka. Chceme-li mít káro pestrobarevné, osušená vajíčka na jiném místě znovu polepíme a vložíme do jiné barvy.
Otisky listů
Hezky vypadají vajíčka ozdobená listy keře, stromu nebo jarních květin. Vajíčka důkladně otřeme octovou vodou, abychom odstranili mastnotu. Potom vejce zabalíme do listu a vložíme je do silonové punčochy, kterou pevně stáhneme a zavážeme. Nakonec dáme vajíčko do lázně s barvou. Po vyjmutí je necháme oschnout a přetřeme je tukem, aby se lesklo.

Veľkonočné kraslice

Tento druh veľkonočných vajíčok – bohato vyzdobených výduvkov (vyfúknutých vajíčok) je obľúbených najmä preto, že ich možno odložiť aj na ďalšie roky. Občas sa dokonca môžeme stretnúť aj kraslicami zhotovovanými niekoľkými generáciami veľkonočných umelcov.
Materiál a náradie: Vyfúknuté vajíčka (výduvky), vysokootáčková modelárska brúska. Elektrický varič (platnička), väčšia ihla, šidlo, farby (podľa technológie – na vajíčka, potravinárske, textilné, acetónové, voskové)kovové mištičky (vrchnáčiky), saponát, savo, štetce rôznych hrúbok, špendlík zapichnutý v drevenej paličke alebo v ceruzke.
Vyfukovanie vajíčka: Vajíčko vyfúkneme cez dierku (urobenú mikrobrúskou) pomocou injekčnej striekačky, ktorou natlačíme do hornej časti vajíčka vzduch. Keď všetok obsah vytečie 2 – 3 krát striekačkou vypláchneme výduvok teplou vodu a necháme 48 hodín sušiť.
Madeirové kraslice: Vajíčko (výdvok) si rozdelíme čiarami na rovnaké diely, do ktorých kreslíme ceruzkou resp. kružidlom s mäkkou tuhou pomocné kruhy a vzory. Podľa nich vybrúsime do výduvku mikrobrúsku otvory. Vybrúsený výduvok ponoríme do sava, aby sme odstránili vnútornú blanu. Roztokom saponátu umyjeme predkreslené vzory. Dierky na vajíčku môžeme pomocou špendlíka v ceruzke obmaľovať acetónovou farbou.
Dobrá rada: Madeirové kraslice môžeme zvnútra vyfarbit, čím vznikne efektnejší farebný kontrast. Aby sa nám škrupina zvonku nezafarbila dierku vo vajíčku a jej okolie potrieme nezriedeným saponátom a necháme uschnúť (niekto odporúča dierku namastiť a po farbení odmastiť vatou namočenou v rozpúšťadle). Do výduvku napustíme injekčnou striekačkou farbu, dierku upcháme a vajíčkom potrasieme. Prebytočnú farbu necháme vytiecť, farbu z vonkajšej strany okolia dierky umyjeme (špongiou), vajíčko otočíme dierkou dohora a necháme vysušiť.
Kraslice zdobené voskom: Výduvok namočíme do náterovej farby (bielej alebo príslušného odtieňa) a necháme dôkladne vyschnúť. Na elektrickom variči v kovovej mištičke si rozpustíme nalámané voskové farbičky. Pomocou špendlíka na paličke alebo tenkými špicatými štetcami maľujeme ornamenty podla vlastnej fantázie.
Leptané vajíčka: Okrem uvedených materiálov a nástrojov potrebujeme ešte kyselinu chlorovodíkovú, roztok jedlej sódy, gumové rukavice a drôtený háčik. Roztopený vosk nanesieme podľa želaného vzoru na výduvok. Čiary a plochy musia byť navzájom prepojené, aby sa nám kraslica nerozpadla! Navoskovaný výduvok ponoríme do kyseliny, ktorá vyleptá nezavoskované časti škrupiny. Drôtikom škrupinu vyberieme a ponoríme do roztoku jedlej sódy. Pri práci dodržiavame bezpečnostné opatrenia aby sme zabránili prípadnému poleptaniu kyselinou.

Všetko okolo vajec

Na skúšku

Ak vložíte do nádoby s vodou čerstvo znesené vajce, klesne na dno ako kameň. Pri polohe jemne nakrivo je vajce približne 7 dní staré. Ak by však vyplávalo na povrch, netešte sa zázraku, vajce je dávno po záruke.

Bielkovinové tajomstvo

Vajce vajcu sa podobá len vonkajším vzhľadom. Bielkoviny sú nevyhnutnou súčasťou nášho tela, pretože ich potrebujeme na obnovenie svalov, organizmu a najmä krvi. Ale nie každú bielkovinu môže telo rovnako dobre prijať, t. j. Jednotlivé potraviny majú rozdielnu biologickú hodnotu (najvyššia je 100). táto hodnota udáva, koľko bielkovinového základu (aminokyselín) môže telo spracovať z potravy. Slepačie vajcia majú 100 – najvyššiu hodnotu, mliečne produkty sa pohybujú okolo 88 bodov a obilinové bielkoviny sú na 60. Ak skombinujeme 300 g zemiakov a 30 g vajec, vyšplhá sa hodnota na 136 a tá je oveľa vyššia ako pri mäse.

Varenie s úspechom

Žĺtok je klasický zahusťovač. Najprv ho zmiešajte s PL hotovej omáčky, potom primiešajte zvyšok. Ako alternatívu môžete žĺtok vyšľahať vo vodnom kúpeli a pridať víno alebo vývar s korením a bylinkami.

Pochutnajte si na vajciach z rúry

Potrebujete na to vajce, 2 PL smotany a korenie. Zmes zmiešajte a vylejte do vymastenej formičky. Pečte vo vodnom kúpeli pri 160 stupňov C asi 7 minút. Potom ju obložte nakrájanou šunkou, syrom a cibuľkou.

Varte s rozumom

Pri príprave cesta alebo krému rozbíjajte vajcia vždy po jednom do samostatného pohára. Ak by bolo vajíčko náhodou pokazené, nezničíte si celé cesto.

Malá škola vajíčok

Keď chceme vajíčko vyfúknuť, urobíme na oboch koncoch dierku. Dolnú potom zväčšíme a pomocou ihly porušíme žĺtok. Stačí už len fúknuť do hornej dierky a žĺtok s bielkom sú fuč.
Vajíčko pred pomaľovaním dôkladne umyjeme jarovou vodou, aby nebolo mastné a farba dobre chytala.
Vyfúknuté a umyté vajíčko napichneme na špajdľu a zafixujeme tak, aby sa po nej nešmýkalo.
Potom zoberieme plastelínu a pripevníme ju na pevnú rovnú podložku. Do nej zapichneme vajíčka na špajdli a môžeme začať maľovať. Ak nemáme plastelínu, špajdľu s vajíčkom zapichneme do hliny v kvetináči.

Zdobené kraslice

Korálikové

farebné vajíčko., lep., koráliky
Vajíčko si pripevníme na špajdľu, aby sa nám s ním lepšie pracovalo. Lepidlom naň nakreslíme rôzne ornamenty a nad táckou alebo tanierom sypeme na vajíčko drobné koráliky. Vajíčko treba pomaly otáčať, aby sa koráliky poprichytávali na všetkých stranách rovnako. Potom ich jemne popritláčame a necháme lepidlo vyschnúť.

Farebná dúha

umyté biele vajíčko., temperové farby., servítku
Vajíčko si pripevníme na špajdľu. Na paletu si nanesieme farb, ktorými ho chceme pomaľovať. Farebnú škálu si vyberieme vopred. Postupne nanášame farby (po každej výmene farby treba dôkladne umyť štetec). Potom vajíčko opláchneme pod tečúcou vodou a necháme uschnúť.

V štýle ABBY

farebné vajíčko., flitre., lepidlo
Vajíčko si pripevníme na špajdľu. Lepidlo naň nanesieme v žiadanom tvare (krúžok, pásik, vlnovku) a postupne pridávame flitre. Kto má rád lesk a disko, môže lepidlom natrieť celé vajíčko a potom vyváľať vo flitroch. Vznikne pravá malá diskoguľa.

Farebné bodky

vajíčko., (môže byť nemaľované alebo aj farebné)., farebný papier., kancelársky dierkovač., lepidlo
Vajíčko si pripevníme na špajdľu. Pomocou kancelárskeho dierkovača povytláčame z farebného papiera rôznofarebné kolieska. Tie potom za pomoci lepidla nanášame na vajíčko a vytvárame tak rôzne tvary, napr. kvietky, ornamenty,kačičky a pod.

Pehavá krásavica

farebné vajíčko., lak na nechty
Vajíčko si pripevníme na špajdľu a pomocou štetca nanášame lak na nechty. Niekomu sa páčia bodky, iný zas ocenia ornamenty. Je na vás, ako sa rozhodnete. Nezabudnite však vetrať!

V novom šate

farebné vajíčko., lepidlo., bielu škrupinku z vajíčka
Bielu škrupinku z vajíčka polámeme na malé kúsky, ktoré pomocou lepidla prilepíme na vopred nafarbené vajíčko.

Sladké bobuľky

farebné vajíčko., sladké dekoratívne bobuľky (potraviny., cukríky), obojstrannú lepiacu pásku
Pri tejto dekorácii vám, pokojne môžu asistovať malé deti, ktoré si rady zamaškrtia na cukrových bobuľkách. Z pásky si nastriháme pásiky, ktoré nalepíme na vajíčko, a to potom vyváľame vo farebných bobuľkách.