4. novembra 2010

Práce s přírodními materiály kvety

Jako podklad na obrázky byl použit oranžový textil napnutý na kartónovém čtverci. Textil je na rubové straně kartónu přilepený. Barevný podklad může být volen podle ladění dětského pokoje. Oranžová barva se ovšem hodí téměř do každého interiéru.
1., mouka., tmavá fazole., půlený hrách., hřebíček., Nejprve vystřihneme z papíru lístky kvítku. Přiložíme na podklad, natřeme lepidlem, posypeme moukou a přitlačíme. Formičkou a zbytek mouky odstraníme. Potom nalepíme do středu půlený hrách, hřebíčky a tmavé fazole.
2., čočka., žlutá fazole a fenikl., postupujeme podle obr. č.4.,
3., bobkový list, hnědé a bílé fazole., postupujeme jako u obr. č. 4.,
4., sušená tykvová jadérka., čočka a celý pepř. Tyto materiály lepíme tak, že vystřihneme papírové kolečko v potřebné velikosti, tužkou na něm označíme body, kde budeme motivky lepit, aby byl motivek pravidelně rozděle. Předkreslování na látku nedoporučujeme, protože na ní zůstávají stopy a práce není čistá.      

Práce s přírodními materiály

Obrázky broučků:
1., Na bílý kartón lepíme tělíčko z borůvkových lístečků, nožičky z jehličí a hlavičku ze semínek.
2., Tělíčko motýlka je z borůvkových lístků, křidélka z akátových pouzder, obrácených vnitřkem navrch, a z poloviček zetletých březových lístků.


Závěsy do dětského pokoje

Závěs z plsti: Závěs je určen do dětského pokoje a je ušitý ze dvou odstínů plsti modré barvy. Podklad je tmavomodrý, kapsičky jsou středně modré. Velikost volíme podle vlastního uvážení. Horní kapsičky jsou největší, střední menší a spodní nejmenší. Pruh kapsiček je střižen z jednoho kusu plsti. Motivky jsou na plst přilepené.  Po nalepení motívku zatížíme, aby dobře chytl. Pruh je přišitý na stroji k podkladové látce.    
Závěs z igelitu: Závěs představující vláček, je ušitý z igelitu, aby se dal dobře udržovat čistý. nejprv si připravíme kapsičky, které tvoří vagóny vláčku a lokomotivu. Vrchní část kapsičky je ze širšího obdélníku, aby se dovnitř daly pohodlně vkládat hračky. Lokomotiva vláčku má otvory dva: komín a kapsu. Vagóny jsou: červený a tmaví modrý, lokomotiva je bledě modrá. Podklad je ze šedého nebo bílého igelitu. Na obou stranách je tunel kterým provlečeme tyčku.   

Chňapky

Nepostradatelným pomocníkem v kuchyni je chňapka, která chrání naše ruce před popálením. Pestrá s veselým motivem může též posloužit jako pěkný doplněk kuchyňského interiéru. 
Velikost: 20 x 20 cm.
Materiál: plst nebo jiná silnější látka, pestré odstřižky plátna s drobným vzorkem.
Nejdříve si zhotovíme podle připojeného nákresu střih. Síť, do které je motiv zakreslen, má ve skutečné velikosti 2 cm². Jestliže použijeme chňapku pouze k dekoračnímu účelu, vystřihneme jenom jeden základní čtvercový díl. V případě, že je budeme používat jako chrániče rukou střiháme ještě jeden čtverec se zkoseným rohem. Tím po sešití vznikne otvor pro ruku. Potom vystřihujeme šikmý asi 3 cm široký pruh na olemování chňapky a na poutko. Ze stejné látky je i kuchařská čepice. Ostatní části obličeje jsou z plsti. Na základní čtverec přientujeme nebo přišijeme obnitkovým stehem obličej kuchaře. Potom sestehujeme oba základní díly a přišijeme po líci šikmý pruh, pod který připevníme závěsné poutko. Nakonec začistíme šikmý pruh po rubové straně.