1. apríla 2017

Čepička z plsti

zbytky plsti., nitě (vyšívaci bavlnky) v odpovídající barvě., lepidlo na textil., entovací nužky
Entlovacími nužkami vystřihěte 2x zvolený motív, po sešitímusí čepička odpovídat velikosti vejce. Ozdobte kryt kytičkou, srdíčkem nebo malými puntíky (jednotlivé motivy mužete vystřihnout z plsti). Lepidlem na textil vystřižené motivy nalepte. Hotovou termočepičku nasaďte na vařené vejce.

Vejce s termo čepičkami

Rádi snídáte vařená vajíčka? A musí bát opravdu teplá, jako kdyby byla právě vyjmutá z vody? Ušijte nebo upleťte si na ně rozkošné termočepičky! Vajíčka pod nimi vydrží horká i navzdory malému rannímu zdržení v koupelně. Pro začátečníky je určena čepička – je pletena pouze ladce, bambulku nahrazuje zapošitý zúžený horní díl. Základem kulíšku s pruhem je obyčejný žerzejový obdélník ozdobený v rozích kratičkými střapečky. Nejpracnější na melírovaném kulíšku je asi miniaturní bambulka.

Vejce s čepičkami

Už jste někomu darovali vajíčko s čepicí? Šitou, pletenou, anebo úplně obyčajnou – papírovou? Ne? Vyrobte si je tedy letos. Kuchář, strašák, lyžař nebo malíř vaše koledníky jistě mile předvapí. Nevíc vás tato dekorace nebude nic stát! Na obarvená nebo čistávajíčka nalepte oči a domalujte pusu, tváře a případně i nos. Pak už jen vystřihněte čepičky a kloboučky a posaďte je ne hotové hlavičky.
Kornoutek z bíleho papíru vajíčkové slečně opravdu sluší – přilepte ho oboustrannou lepicí páskou, bude lépe držet.
Kuchařská čepice nesmí chybět! Silnější proužek z jedné strany prostříháme do trojúhelníčku a poté slepíme. Kluk si dnes oblékl čepici podobnou indiánskeé čelence. Je vyrobená z proužku papíru nastříhaného z jedné strany do třásní. Apartní klobouček pusobí velmi žensky. Z papíru vystřihneme libovolně velký kruh, v jeho středu menší, odpovídající velikosti „hlavičky“. Další variantou dívčí ozdoby je tenký papírový proužek, jehož konce jsou slepeny k sobě.

Vejce s korálky

Také jste si v dětsví a dospívání sami vyráběli korálkovou parádu – náhrdelníky, náramky, prstýnky? Určitě se vám tedy občas stalo, že byla jehla o několik milimetru větší než otvor ve vybraném korálku. S navlíkáním byl tedy konec. Možná byste je tenkrát raději nalepovali ...
Přichystejte si s námi překrásnou korálkovou kolekci. Ruznobarevné skleněné kuličky a tyčinky nalepte na čistou skořápku a zafixujte bezbarvým lakem. Práce je to sice titěrná, ale výsledek určitě předčí vaše očekávání.
Mužete použít i obrácený postup – lepidlem nakreslete určitý tvar (srdíčko, kolečko, květinu ...) a poté na nej postupně přikládejte jednotlivé korálky. Hotové vajíčko přelakujete. S malinkými korálky se pracuje lépe, ty větší na skořápce příliš nedrží. Pomozte si pinzetou, ta bez problému dopraví korálek na vybrané místo, a vteřinovým lepidlem.

Malovaná vejce

Pokud sdílíte názor, že najhezší jsou stejně vajíčka malovaná, jen to chce zajímavý nápad, vyzkoušejte techniku malby voskovkami. Práce vyžaduje dostatek fantazie a kreativity, proto volte (alespoň zpočátku) nekomplikované a jednobarevné moivy.
vejce., čajovou svíčku a starou lžíci., najemno nastrouhané voskové pastelky., tenký štětec nebo špendlík se skleněnou hlavičkou
Najemno nastrouhanou voskovku přesypeme na lžíci a zahříváme, až se rozpustí. Namalujeme tenkým štětcem nebo špendlíkovou hlavičkou. Hotovou kresbu zafixujeme bezbarvým lakem.
Jesliže teprve začínate, nepodceňujte oblý tvar vejce (je velký rozdíl mezi malbou na papír a na vajíčko) a raději si zvolený motiv předkreslete na skořápku obyčejnou tužkou. Až pak nanášejte voskové varvy. POZOR – vosk rychle tuhne!
Pokud má váš kutil doma vrtačku s velmi jemnými vrtáčky, poproste ho, ať vytvoří podle vašeho návrhu krajkovou kraslici. Okraje jednotlivých dírek i plochy mezi nimi zvýrazněte tankou linkou v kontrastní barvě.

Maľované škrupinky

Batikované kraslice z Cerova, Dačovho Lomu a Papradna.
Batikované kraslice z Unatína, Hornej Strehovej a Dolných Obdokoviec.
Kraslice oblepované farebnou sietinou a jednofarebným textilom z oblasti Kysúc.
Kraslice oblepované bielou sietinou a farebnými šnúrkami zo Selca.
Leptané kraslice z Dolnej Poruby
Leptané kraslice z Veľkého Grobu.
Leptané kraslice zo Slovenského Grobu.

Modro žlté vajíčka

vyfúknuté biele vajíčka., sviečku., žltý mastný pastel., modrý mastný pastel., ceruzku., špendlík s kovovou hlavičkou., vonnú lampu.,
Vajíčka umyjeme jarovou vodou a necháme uschnúť. Pomocou ceruzky si jemne naznačíme tvary a obrazce, ktoré na ne chceme nakresliť. Špendlík s kovovou hlavičkou vtlačíme do nezastrúhanej ceruzky popri tuhe tak, aby sa pevne uchytil. Pod malú vonnú lampičku zapálime kahanec. Do vyparovacej misky však nenakvapkáme olej, ale v pomere 1:1 vložíme kúsok vosku zo sviečky a rovnaký kúsok farebného pastelu. Roztopený vosk nanášame pomocou špendlíkovej hlavičky uchytenej v ceruzke na vajíčko. Špendlík namáčame do vosku pred nanesením každej bodky či čiarky.
Ak nechceme pokaziť vonnú lampu, stačí použiť malý kovový vrchnáčik, z ktorého vyberieme vnútornú umelohmotnú vložku. Vrchnáčik potom zohrievame pri miernej teplote na prevrátenej žehličke alebo na elektrickom variči s vypínaním teploty na šnúre.

O vejci

Všichni je znáte – slepičí, husí, kachní nebo dokonce křepelčí vajíčka, ale víte také, jak je správně uvařit, připravit nebo nabarviť? Znáte „vajíčkové“ tipy a triky, které využívaly už naše prababičky?
Vejce uchováváme vždy špičkou dolu, aby žloutek ležel na bílku a ne ve vzduchové bublině. Nakřápnutá vejce poznáme, ťukneme-li opatrně jedním o druhé – pokud vydávjí křaplavý zvuk, vyřadíme je, nepoškozená vejce vydávají jasný vysoký tón. Zbylé vaječné žloutky uchováváme vždy v hrnečku nebo misce zalité lžící mléka, aby neoschly. Vejce se skvrnitou skořápkou jsou napadena plísní - prosvítíme-li je, uvidíme uvnitř tmavé skvrny – nepoužíváme je. Vejce uvařené naměko jíme nerez lžičkou, stříbrná by zčernala. Uvařené a oloupané vejce déle vydrží, jestliže ho vložíme do hrnku s osolenou vodou a uložíme do chladu. Žloute obsahuje poměrně dost tuku, proto při jeho zpracování tukem šetříme. Vejce při vaření neprasken, pokud ho na tupém konci propíchneme jehlou. Prasklá vejce vaříme tak, že je vložíme nad párou, po několika minutách vajíčko zpevní a mužeme ho dovařit ponořené ve vode. Uvařená a prasklá vejce nejlépe oloupeme pod tekoucí vodou.
Při vaření vajec přidáme do vody lžičku soli- nebudou praskat. Čerstvá vejce poznáme nejlépe tak, vložíme-li je do osolené vody – ta která plavou jsou stará, ta která klesnou ke dnu, jsou čerstvá. Žloutek je zdrojem cholesterolu – 220 až 460 mg/ks. Stejně dobrá jako slepičí jsou i vejce husí, křepelčí či kachní. Pikantní pokrm lze připravit ponořením oloupaných vajec do kyselého láku, vejce zde „natáhnou“ a získají vynikající příchuť. Míchaná vejce budou jemnější, když je rozkvedláme s trochou mléka nebo vody a až poté vlijeme do rozehřátého tuku a necháme srazit.

Křepelčí vejce

Připravuje stejným spusobem jako vejce slepičí. Doba varu je cca 80 sekund, syrová vajíčka se rozbíjejí seknutm nože. Doporučená spotřeba je 4 – 5 ks denně pro dospělé a 2 – 3 ks denně pro děti. Křepelčí vejce mají nízky obsah cholesterolu vysoký podíl minerálních látek a stopových prvku. Moderní výzkumy prokázaly léčivé vlivy těchto vajec při onemocnění arteriosklerózou, pypertonickou nemocí, cukrovkou a při některých kožních a nervových chorobách. Osvědčují se zejména při léčbě dětí s astmatem. Pravidelná konzumace křepelčích vajec (po dobu šesti týdnu) zvyšuje imunitu organismu. Mají nízky obsah cholesterolu, vysoký podíl minerál. látek, vitaminu a stopových prvku.

Dobré rady pred maľovaním kraslíc

Vajíčka sa vyfukujú dvoma spôsobmi. Prvý je klasický – na dvoch protiľahlých stranách vajíčka a spravíme špendlíkom dierky a vajíčko vyfúkneme. Druhý je trošku náročnejší – na vajíčku sa urobí dierka len z jednej strany. Aby bola pekná a pravidelná, vyvŕta sa vŕtačkou. Dá sa však spraviť aj špendlíkom. Potom vezmeme veľkú injekčnú striekačku s veľkou ihlou. Ihlu zohneme a do striekačky natiahneme vzduch. Pichneme ihlu cez dierku do vajíčka a pomaly vytlačíme vzduch. Vznikne podtlak a vajíčko pekne vytečie. Vajíčko musíme poriadne očistiť, aby nesmrdelo. Po vyfúknutí necháme vajíčka aj hodinu močiť vo vode s kvapkou jari.
Značky kvality vajíčok zotrieme zo škrupiny vajca vatičkou namočenou v octe. Pred maľovaním musí byť vajíčko odmastené umyté jarovou vodou. Maľovať môžete len suché vajíčko. Dávajte pozor, aby voda neostala ani vo vnútri, lebo pri vytekaní by mohla poškodiť farby. Prepeličie vajíčka nemaľujte, len ich vyfúknite a nalakujte ekologickým lakom. Nemusíte maľovať len slepačie vajíčka. Výborné sú aj husacie či morčacie, ktoré sú väčšie a pevnejšie. Ak vám náhodou vajíčko pri vyfukovaní praskne, nezúfajte. Rozbite škrupinu na malé kúsky a oblepte čriepkami iné vajíčko. Na zamaskovanie dierky po vyfukovaní použite kúsok papiera – prelepte ho cez dierku. Spravte to ešte pred maľovaním, nebude tak dierku ani vidno.

Tipy a zásady pri maľovaní

Vajíčko napichneme cez dierku na špajľu. Vezmeme štetec, ekologickú farbu a vajíčko natrieme. Držíme v rukách iba špajľu, ktorú potom vložíme do pohára a necháme vajíčko uschnúť. Voskovky na farbenie roztápame nad kahancom, na ktorom môžeme regulovať silu plameňa. Nikdy neroztápajte vosk nad sviečkou, lebo plameň je veľmi silný a farby prepaľuje. Všetky chytajú čierny nádych a smrdia. Do stojana umiestnite nádobu (prázdnu konzervu), pod ňu dajte kahanec, prípadne lampu. Vosk sa roztápa dlho. Vosk roztápajte v menších dávkach. Na vajíčko ho nanášame špendlíkovou lavičkou. Aby sa špendlík lepšie držal, zapichneme ho do opačnej strany ceruzky. Tenké linky spravíme špendlíkom bez hlavičky, hrubé s hlavičkou. Vosk takmer okamžite zasychá, preto musíte maľovať rýchlo a vajíčko držte tesne pri nádobe s voskom. Ďalšiu farbu vosku nanášajte až po zaschnutí jednej. Dierky do vajíčka sa nejlepšie vŕtajú zubárskym vrtákom, ktorý je ostrý a zároveň jemný, aby škrupinu nepoškodil. Prinajhoršom použite jemný pilník a dierky vypilníkujte ručne. Vajíčko vystrihnite chirurgickými nožnicami – najprv nimi spravte vo vajíčku dierku a od nej strihajte. Vajíčko však musí byť čerstvo vyfúknuté, inak sa drobí. Na lepenie stužky či iných ozdôb použijete akékoľvek disperzné lepidlo. Ak chcete zavesiť kraslicu na šnúrku, vezmite hrubú ihlu, navlečte do nej stužku a prevlečte cez vajíčko. Na jednom konci zauzlite a na druhom vznikne uško na zavesenie. Alebo stužkou oblepte okolo vajíčka a urobte uško. Aby bolo vajíčko pekne lesklé, natrite si na záver ruky kvapkou oleja a vajíčko v nich vyleštite.
Vajíčko omaľujeme klasickým spôsobom – na špajli ekologickou farbou a štetcom. Necháme zaschnúť. Potom si rozkreslíme ľubovoľnú vzorku najprv na papier, aby sme mali aspoň predstavu, ako vajíčko ozdobíme. Najjednoduchšie sa kreslia bodky. Teraz skúste čiaročky. Čiarka bude najhrubšia na mieste, kde na vajíčko položíte špendlík. Keď to zvládnete, môžete prejsť na kvetinky a oblúky. Tie sú najzložitejšie. Vždy si najskôr predkreslite motív, aby ste vedeli, kam presne a ktorou farbou chcete kresliť. Tak si zjednodušíte prácu. Aj keď vosk schne veľmi rýchlo je vždy lepšie zdobiť naraz viac vajíčok, kým dorobíme posledné, vosk na prvom už bude určite suchý. Voskom môžete maľovať aj na čisté vajíčka, ktoré ste nepomaľovali.

Sedmikrásková vejce a s hoblinkami nebo s těstovinami

Sedmikrásky patří k prvím květinám, které nás časně zjara potěší svou skromnou krásou. Kromě toho, že jsou puvabné, se řadí medzi léčivé rostliny. Neztrácejí na zajímavosti ani po usušení, proto jeme si je vybrali na přípravu rozličných velikonočních dekorací.
Z perníkového těsta si pomocí vykrajovátek přichystejte velikonoční kuřátka, která mužete dozdobit cukrovou polevou, nebo jen po upečení potřít rozšlehaným vejcem – tak docílíte jejich lesku. Pulky sjiřápek mužete během chvilky proměnit v košíčky, stačí polepit okraje sušenými sedmikráskami a dovnitř vložiť kuřátko. Jednou plovinu skořápky vyfouknutého vejce vyvaříme a po oschnutí potřeme lepidlem a posázíme květy sedmikrásek. Mužeme také ozdobit jen čásť vajíčka – lepidlem namalujeme srdíčko a postupňe na ně řikládáme bíloružové květy. Hotové vajíčko lze doplnit režným provázkem.
Je pro vás vune dřeva tím nejomamnějším parfémem? Dáváte li opravdu přednost přírodě, lesu a dřevu, opatřete si pytlík hoblín (ty nejhezčí jsou z ručního hoblíku) – dají se pomalovat a lepit (třeba na vajíča). Díky hoblinkám získáte úžasné přírodní dekorace v rozličných barvách (nejhezčí jsou smozřejmě ty nebarvené, voníci lesem). Jednotlivé hoblinky přistřihněte nebo přiřízněte nožem do požadované velikosti a tvaru. Lepte opatrně, aby se nepomačkaly a nekroutily špatným směrem. Mužete kombinovat čisté a v barvě obarvené hobliny. Odstíny volte opatrně, měly by být jen o jednen stupeň tmavší než dřevo. Na lepení použijte docela malé množství tuhého lepidla, abyste si dekoraci nezničili. Na vajíčka mužeme přilepit dřevené spirálky, ale i další tvary (které si před vystřižením předkreslíme na rubovou část (hoblinky) – srdíčka, kytičky, kolečka a pod.
O tom, že lze z těstovin připravit vynikajíci pokrm. Jejich rozličné tvary však lákají i k dalším hrátkám – barvení, lepení, navlékání na niť a drát, aranžování ... Drobné tvary (nudličky, kytičky, písmenka) nebarvíme. Pokud má vejce tmavší odstín (zelený, červený, modrý, hnedý), budou se na něm světlé těstoviny skvěle vynímat. Opět pracujeme s tuhým nebo vteřinovým lepidlem, těstoviny an hotovém vejci zafixujeme bezbarvým lakem. Po zaschnutí doplníme mašlí.