10. apríla 2010

Veniec z peria

Pripravte si robustný kruhový korpus z polystyrénu a dostatok bieleho a farebného peria. Perie v hustej vrstve zastrčte alebo nalepte na korpus, kým nevytvoríte hebký veniec. Prostriedok venca vysteľte vatou, farebnou dekoračnou trávou alebo machom. Vznikne tak pekné hniezdo, do ktorého môžete vložiť pestro pomaľované vajíčka.

Kvetinové dekorácie

Rýchle a jednoduché - potrebujete tulipán, veľké biele slepačie vajce a úzku vysokú vázu. Vajcia opatrne rozklepnite, aby zostali väčšie časti škrupinky neporušené, a vymyte. Na druhej strane prevŕtajte malú dierku a pretiahnite cez ňu stonku tulipánu až po kvet. Škrupinka by mala byť priamo pod kvetom. Tulipán dajte do vázy naplnenej vodou. Výsledok je čarovný, keď na stôl postavíte takýchto váz viac.

Chuťovky

Z čerstvého syra vytvarujte malé vajíčka. Vyváľajte ich v maku alebo v sezame a podávajte. Vajíčka preložte chlebovými mini chipsami s rôznymi príchuťami. Je možné podávať ako predjedlo.

Hniezda s vajíčkami

Nachystajte si buď surové rezance, ktoré sa už predávajú vo forme hniezda, alebo krátko povarte špagety v malom hrnci, v ktorom ich budete môcť vytvarovať do hniezda. Na hniezdo položte jedno alebo viac pomaľovaných uvarených vajec.
 

Na správnom mieste

Potravinárskou farbou napíšte na vajíčka mená. Ozdobte malými farebnými bodkami a umiestnite vajíčka do stojančekov. Oviňte farebne zladenou stužkou alebo na farebný papier nakreslite mrkvu, vystrihnite ju a na spodnej strane zaviažte zelené lyko. Na mrkvu napíšte meno.
 

Zabalené vo veľkonočnom štýle

Celofánové vrecúško naplňte farebnými čokoládovými alebo penovými vajíčkami. Zaviažte farebne zladenou stužkou. Za stužku zastrčte jabloňový kvet alebo vŕbový prútik. Výborne sa hodí ako malý darček.
 

Čokoládové dekorácie

Veľké čokoládové vajce rozpoľte alebo odrežte vršok a naplňte ho bielou alebo hnedou čokoládovou penou. Vajce upevnite do machu alebo v miske vystlanej dekoračnou trávou a podávajte ako dezert.

Happy Drink

Potrebujete: vaječný koňak., sklenenú fľašu s uzáverom., biely papier., kockovanú žltú stužku., hnedý drôtik., pastelky., lepidlo.,
Vaječný koňak prelejeme do sklenenej fľaše. Z bieleho papiera vystrihneme šesť centimetrový prúžok - dlhý tak, aby vystačil po obvode fľaše - prúžok ozdobíme veľkonočným motívom (kuriatko, vajíčko alebo zajac). Prúžkom oblepíme dolnú tretinu fľaše. Vyrobíme etiketu a zavesíme ju za kockovanú stužku okolo hrdla fľaše.

Veniec z vŕbového prútia

Potrebujete: vŕbové prútie., ohybný drôt., ľubovoľné dekoračné predmety., (podľa vašej voľby - farebné vajíčka., brečtan, umelohmotné kuriatka alebo zajace atď.)
Pomocou vŕbového prútia a drôtu vytvoríme veniec. Ozdobíme ho dekoračnými predmetmi. Na zavesenie použijeme farebne vhodnú stužku. Veniec sa hodí na dvere alebo stôl.

Povedz to kvetom

Potrebujeme: 1 pekné papierové alebo látkové vrecúško., tvrdý biely papier., biely drôtik., pastelky., iskerníky alebo iné drobné kvetiny v kvetináči.,
Na papier nakreslíme hlavu zajačika, uši vymaľujeme oranžovo a červeno, hlavu vystrihneme a nalepíme na vrecúško. Drôtik prestrčíme vrecúškom a zajačik má fúziky. Dovnútra vrecúška dáme kvetináč a originálny darček je na svete.
 

Jedlálne lístky

Potrebujeme:  list tvrdého papiera A5 (roztvárací)., hárok listového papiera A4 (v peknom farebnom odtieni podľa vášho vkusu)., farebne zladenú saténovú stužku., priesvitný papier., ceruzku., motív kuriatka na obkreslenie., farebnú fixku alebo plniace pero.,
Motív kuriatka obkreslíme ceruzkou pomocou priesvitného papiera na prednú stranu tvrdého papiera. Kuriatko vymaľujeme žltou farbou. Na pravú vnútornú stranu papiera napíšeme fixkou alebo plniacim perom zodpovedajúce menu.
 

Výzdoba stoličiek

Potrebujeme: filc sviežej zelenej farby (min. 5 mm hrúbka, veľkosť podľa potreby cca 50 x 50 cm)., bavlnenú niť o odtieň tmavšej zelenej farby než filc., hlavu zajaca ako šablónu., tmavozelené alebo čierne gombíky., čiernu vyšívaciu bavlnku., biely drôtik., kockovanú stužku alebo šatku., nožnice., hrubú fixu.,
Hlavu zajaca prekreslíme hrubou fixkou na filc a vystrihneme ju. Na miesto očí, nosa a pusy prišijeme čiernou vyšívacou bavlnkou gombíky. Drôtik poslúži ako fúziky - na zodpovedajúcom mieste ho prevlečieme a vzadu prišijeme, Hlavu zajačika olemujeme dlhými stehmi bavlnenou niťou. Kockovanú stužku prevlečieme uchom a zavesíme na operadlo stoličky.