16. marca 2010

Pekné aj v zime

Viete, že pekná pokožka je odrazom nielen zdravia ale aj nálady? Preto sa nemračme na zimné dni. Zima ako každé ročné obdobie má aj svoje príťažlivé stránky. Myslite radšej na ne. A vôbec, psychicky i fyzicky sa prispôsobte aj jej nepríjemným stránkam. Inými slovami, kým je mráz nepríjemnou stránkou zimy, príjemné sú zimné športy, divadlo a iné zábavy, ako koncerty, tanec a ostatné spoločenské podujatia. V zime budeme teda takisto aktívni ako v lete, neprestaneme denne ráno cvičiť, budeme chodiť pešo a nevynechávame ani prechádzky v prírode. Tak si zlepšíme krvný obeh a ľahšie budeme znášať zimu, aj nálada bude veselšia. Pritom aj móda nám vychádza v ústrety, nohavice, dlhšie kabáty, kožušinové čiapky poskytujú výbornú ochranu pred chladom. Nahá tvar je najviac vystavená zime, vetru a náhlym zmenám teploty. Svaly a krvné vlásočnice sa sťahujú a pokožka sa vysušuje a vráskavie. Aj ústredné kúrenie vysušuje pleť. Preto musíme svoju pleť chrániť vhodnými krémami. V zime bez ohľadu na to, akú máme pleť, treba zmeniť spôsob používania krémov na dež a na noc. Cez deň to bude skôr matnejší krém a na noc si na pleť nanesieme hydratačný. Ráno si natrieme tvár výživným mastnejší krémom a necháme ho vsiaknuť, potom si položíme zľahka na tvár papierový obrúsok aby sme odstránili nadbytočný krém. Až potom môžeme na pleť naniesť tekutý púder, ktorý môžeme ešte prepudrovať práškovým púdrom. Samozrejme, že večer si pleť treba dôkladne vyčistiť pleťovým mliekom. Občas si dáme na tvár večer po vyčistený kamilkový obklad (na 5 až 10 minút). Očistená tvár sa upokojí, Potom nanesieme na pleť hydratačný krém v tenkej vrstve. Keď vyberáme kozmetické prostriedky, musíme myslieť na to, akého druhu je naša pleť. To znamená, že ju musíme dobre poznať. Až potom sa nám podarí vybrať to, čo našej pokožke prospeje. 
Jemná a suchá pleť potrebuje väčšiu ochranu mastnejšími krémami, na čistenie pleťové mlieko mastnejšie a pleťovú vodu zásadne bez alkoholu.
Hrubšia mastná pleť, ktorý vylučuje mastnou, potrebuje ľahký krém alebo olej na rastlinnej báze, na čistenie emulzie a slaboalkoholické pleťové vody.
Zvláštnym problémom sú v zime jemné pokožky s rozšírenými kapilárami. Osoby s takou pleťou majú obyčajne červené, studené ruky a nohy. To všetko sú príznaky zlého krvného obehu, takže treba myslieť predovšetkým na to. Gymnastika, masáže, striedavé kúpele rúk a nôh sú veľmi úspešné prostriedky, ak ich robíte pravidelne a vytrvalo. Odporúča sa ľahká kalorická strava, bohatá na vitamíny A, B, C a D. Vyhýbajte sa alkoholu a silne korenistým jedlám. Taký druh pokožky nesmie byť bez ochrannej vrstva výživného krému, lebo je veľmi chúlostivá na náhle zmeny teploty. Ak sú kapiláry na tvári veľmi rozšírené, môžu sa odstrániť u lekára dermatológa. V zime je veľmi citlivá aj jemná pokožka na perách. Natierame si ju tiež krémom, prípadne rúžom, ktorý v istej miere tiež ochráni. Dobrá je aj hrozienková masť. Aj oči môžu utrpieť zimou a vetrom, sčerveňajú, slžia, napuchnú viečka. Stáva sa to najmä počas zimných rekreácií. Vtedy si chránime oči okuliarmi s tmavými sklami. Na oči si dávame kamilkové obklady. Pri zimných športoch nevyhnutne treba používať vrstvu ochranného krému alebo oleja. V zime používame svetlejšie odtiene make up, aby pleť pôsobila prirodzenejšie. V zásade dbáme vždy na to, aby sme si pleť vždy večer dokonale vyčistili, aby si cez noc odpočinula.