24. júna 2011

Obrázky ze sušených kvetů

Sušené květy jsou velkou  módou. Jejich krása se využívala i v minulosti. Známa slaměná růže - slaměnka se pěstovala, téměř v každé zahrádce. Dnes se nám nabízí daleko širší sortiment, který můžeme velmi zajímavě využít. Mimo slaměnek máme k dispozici i bohatý výběr rostlin ve volné přírodě. Jsou to různé trávy, větvičky i plody, které si můžeme nasbírat během celého roku. Z tohoto materiálu, správně usušeného a uskladněného, potom aranžujeme obrázky. Technika provedení je snadno dostupná. Obrázek si zhotovíme takto: Připravíme si jednoduchý dřevěný rám bez ozdob a napustíme ho bezbarvým lakem.   Může být i z proutí. V tom případě volíme oválný tvar. jako podložku použijeme polystyrén, který připevníme do rámu. Před upevněním ho potáhneme vhodnou dekorační látkou. Světlý podklad volíme pro tmavší materiály a opačně. Před aranžováním připevníme na rám tři kroužky na pověšení na stěnu. Do takto upevněného rámu můžeme začít vkládat květy. Začneme základní linií, která tvoří hlavní osu a dvě až tři boční osy. Vytvoříme si je například z trav nebo jiných materiálů, které chceme zvýraznit. Květy nebo trávy připevníme v dolních částech tak, aby v horní části odstávaly od podkladu. Připevňujeme je špendlíky nebo malými steh tlustší jehlou. Pracujeme velice opatrně. V místě upevnění nesmíme stopku zlomit. K takto vytvořené základní linii přidáme další doplňky z květů nebo jiných částí rostlinného materiálu tak, aby se navzájem nepřekrývaly. Rostlinný materiál barevně ladíme tak, aby byl obraz pestrý a nepůsobil fádně. Do velkých rámů můžeme použít i silnější větvičky, větší květy a plody, do menších rámů aranžujeme jemnější doplňky. Materiálem používaným k tvorbě obrazů jsou různé okrasné trávy rostoucí volně v přírodě. Sbíráme je ke konci léta, protože v té době vytvářejí překrásné klasy. Zelené trávy před dozráním by se kroutily a deformovaly. Můžeme použít i zralé obilí. Dobře působí i větvičky okrasných dřevin, zbavené listů. Pestrý výběr máme i v našich zahrádkách. Tady si vypěstujeme slaměnky, suchokvět i okrasné bodáky. Jako barevný dekorační materiál se hodí květ mechovky (židovské třešně), bílé penízky, šípky zralé makovice, plody ibišku nebo pivoněk. V žádném případě však nesmíme použít umělé květy. Dále už záleží jen na nás a na našem vkusu.
 

Obrázky ze slámy

Slámu z ovsa nebo jačmene očistíme, stébla zbavíme kolínek, rozřízneme žiletkou a dáme na 2 - 3 minuty do vařící vody. Za varu se stébla otevřou. Horkou žehličkou je potom z vnitřní strany rozžehlíme, aby pruhy slámy zůstaly rovné. Abychom získali několik odstínů, žehlíme  z vnější strany tak, že pásky položíme vedle sebe na papír a žehličku držíme na slámě tak dlouho, až dosáhneme žádaný odstín. 
Na jemný papír si nakreslíme jednotlivé částí obrázku. Tenké pruhy slámy nebudeme lepit na papír, ale hned na podklad. Kresbu na jemném papíru obkreslíme i z rubové strany, protože z jedné strany budeme na papír lepit a z druhé strany figurky vystřihovat. Obrázky lepíme tak, že vhodným způsobem kombinujeme pruhy slámy (světlejší a tmavší) a směr slámy: vodorovně, kolmo  a šikmo. Je lepší, když sláma překrývá okraje kresby, protože tak se jednotlivé části obrázku dají lépe vystřihnout. Střiháme podle kresby z rubové strany ostrými nůžkami. Když máme všechny části připravené, lepíme je na podklad lepidlem tak, že natřeme papír a motivky lepíme na podkladovou tkaninu. Když jsme náhodou ukápli lep na látku, odstraníme ho tak, že namočíme kousek vaty do odlakovače. a přetřeme flíčky na látce. Odlakovačem potom přetřeme slámu na obrázku, aby měla pěkný lesk. Na podklad můžeme použít např četný samet nebo jinou hladkou jednobarevnou látku. Látku připevníme na papír tak, že okraje k papíru přientlujeme. Potom obrázek dáme zarámovat např. slaměným rámečkem, ale může být i hladký dřevěný. Kresbu na obrázek tanečnice si zvětšíme na velikost 20 x 30 cm. Obrázek bambusové větvičky lepíme podle vlastní fantazie.