3. marca 2011

Tak prostíraly naše babičky

Milieu bylo oblíbeným prostíráním našich babiček. Byl to způsob nejen dekorativního, ale i praktického prostírání, podobný našemu úspornému prostření. Ubrus byl v bílé nebo jemné pastelové barvě a jeho střed zdobilo bohaté vyšité milieu. Vzor na milieu, je více než 100 let starý. Jednou je výšivka provedena dírkovou technikou, podruhé je u okraje použit na výplň kroužkovací steh.





Bílé úsporné prosítání

Prostírání je z jemného bílého batistu. Obháčkováno je bílým kordonetem č. 60. Okraje jsou založeny 3 mm do rubu a hustě obháčkujeme po niti krátkými sloupky. Na obháčkování si vytáhneme nitku, aby se háček lépe provlékal. Krajku háčkujeme podle kresby.

Žlutá čtvercová pokrývka

Velikost: 67 x 67 cm. Pokrývka z výrazně žlutého hrubého plátna má dekorační charakter. Je vyšita bílou, tmavohnědou a světle hnědou bavlnkou. Vyšíváme podle kresby plným plochým stehem. Okraje založíme 3 mm do rubu a vyšíváme bílou perlovku do výšky 3 mm kroužkovacím stehem. Kresbu výšivky spojíme v červené lince.

Pokrývka vyšitá smyčkovým stehem

Velikost: 100 x 60 cm. Pokrývka z bílého lněného plátna je vyšita jednoduchými smyčkovým a stonkovým stehem sytou žlutou perlovkou. Okraj je založen 2 x 3 mm do rubu a zastehován.  Na takto připravený okraj háčkujeme: 1 kr. sloupek., 2 řet. oka. V dalším řádku háčkujeme: pod 2 řet. oka háčkujeme skupinu 2 dl. sloupky., 2 řet. oka a znovu 2 dl. sloupky.

Vetkávaná ažúrka

Pokrývka je vyšita na materiálu s vetkávanou ažurou. Můžeme však vzory vyšít i na materiál bez tohoto vetkaného vzoru. Použijeme béžovou perličku a na výšivku zlatohnědou perlovku. Použité stehy: křížek, mešterka a hvězdičky.