12. februára 2011

Ubrus na chatu

Tento ubrus je vyšitý na hrubé bílé panamě červeným a černým crilanem. Výšivka, která zdobí okraj ubrusu v širokém pruhu, je skutečně dekorativní, ale i nenáročná na práci. Okraj, který je založen do rubové stran, je přišitý k druhému pruhu křížkové řady.

Souprava dečky a polštáře

Výšivka je provedená na bílém vyšívacím plátně a lze ji určit jako výšivku maďarskou. Barevnost si volíme sami. V našem případe jde o zelenou na středovou linku a větvičky a lístečky vyšité jsou světle žlutou, žlutou, oranžovou, jahodovou, růžovou, modrou, světle fialovou a světle modrou bavlnkou. Dva pruhy výšivky na polštáři jsou oddělené pruhy ažurky. Okraj dečky je zakončen jemnou koupenou krajkou.  

Dečka s bulharskou výšivkou

Táto výšivka je opravdu velice jemná a krásná. Dvoucentimetrový okraj je založen do pruhu prvého černého křížku. I druhá řada je vyšitá černým křížkem. Potom následují trojúhelníčky z modrého křížku a znovu následují dvě řady křížků černých. Husí stopy jsou vyšité bledě modrým křížkem a okraj je uzavřen opět dvěma řadami černých křížků. Potom vyšíváme včelky a berušky.