24. septembra 2010

Pes

Výška 44 cm.
Materiál: zbytky plyše, plsti, knoflíky a vatu nebo odstřižky na vycpání. 
Střih: je zakreslený do sítě, jejíž čtvereček je ve skutečné velikosti 2 x 2 cm. 
1 - hlava 2 x,
2 - čupřina 2 x,
3 - ucho 2 x,
4 - přední díl čenicha 1 x, 
5 - boční díl čenicha 1 x,
6 - vousy 2 x,
7 - oko 2 x,
8 - podložka pod oko 2 x,
9 - tělo 2 x,
10 - noha 4 x,
11 - přední tlapka 4 x,
12 - zadní tlapka 4 x,
13 - ocas 1 x,
Postup práce: nejdříve zhotovíme střih ve skutečné velikosti. šablonky přistřihneme. Pozor, abychom nepoškodili vlas plyše! Při sešívání obnitkovým stehem nepřidáváme na švy. Při vycpání je důležité zachovat charakteristický tvar představovaného zvířátka. Psa šijeme dvoubarevného. Uši, vousy, tlapky a ocas budou z odlišné barvy. 
Hlava: se skládá z osmi částí. Nejdříve sešijeme oba její základní díly (1). V místě krku necháme otvor na obrácení a vycpání. Vycpanou čupřinu (díl mezi ušima č. 2) sešitou ze dvou částí umístíme na temeno hlavy. Uši (3) začistíme a přišijeme po stranách hlavy. K přednímu dílu čenichu (4) přišijeme podle šípky na nákresu boční díl (5) a vycpeme jej. Potom čenich přišijeme k hlavě a ozdobíme začistěnými vousy. Hlavu dokončíme tak, že přišijeme oči (7) podložené bílou plstí (8) a nos. 
Tělo: sešijeme ze dvou dílů (9). V místě krku necháme otvor na obrácení a vycpání. Nohy jsou sešity podle stejného střihu. Vystřižený díl (10) přeložíme po šířce na polovinu a od špičky sešijeme. Po vycpání přišijeme na nohy tlapky. jsou sešity ze dvou dílů a míně vycpány. Ocas (13) přeložíme na polovinu, vycpeme a přišijeme. K trupu přišijeme nohy a nakonec hlavu.   

Telátko

Výška 36 cm. 
Materiál: zbytky plyše, korálky, knoflíky na oči a nozdry, kousek koženky, vata nebo odstřižky na vycpání. 
Střih: je zakreslený do sítě, jejíž jedno políčko je 2 x 2 cm.
1 - hlava 2x
2 - čenich a čupřina (díl mezi ušima) 4 x, 
3 - ucho 4 x, 
4 - jazyk 1 x,
5 - oko 2 x,
6 - podložka pod oko 2 x,
7 - řasy 2 x, 
8 - telo 2 x,
9 - nohy 4 x,
10 - přední tlapka 4 x,
11 - zadní tlapka 4 x, 
12 - ocas 1 x,
13 - chvost 1 x,
Pracovní postup: nejdříve si připravíme střih ve skutečné velikosti. Šablonky obkreslíme nebo přišpendlíme k látce z rubové strany. při střihání dáváme pozor, abychom nepřestřihli vlas. Při ručním sešívání obnitkovým stehem nemusíme přidávat na švy. Vycpáváme tak, abychom zachovali charakteristický tvar představovaného zvířátka.
Hlava: má 7 dílů. Nejprv sešijeme základní části (1). V místě krku necháme otvor na obrácení a vycpání, který pak po lícové straně neznatelně zašijeme. K vycpané hlavě přišijeme vycpaný čenich (2) a čupřinu (2). Pozor! mají stejný střih. Uši jsou dvojité (3) a nevycpáváme je. Hlavu dokončíme tak, že přišijeme oči (5) podložené plstí (6) a řasami (7). Nakonec přišijeme nozdry a jazyk (4).
Tělo: je ušité ze dvou dílů (8). V místě krku necháme otvor na obrácení a vycpání. Všechny nohy jsou ušité podle jednoho střihu (9). Vystřižený díl přeložíme po šířce na polovinu a od špičky sešijeme. Po vycpání přišijeme na přední nohy tlapky (10) sešité ze dvou dílů a mírně vycpané. Stejným způsobem zhotovíme zadní tlapky a přišijeme je k nohám. Ke trupu přišijeme končetiny. Díl na ocas (12) přeložíme na polovinu, sešijeme, vyztužíme drátem a ukončíme kuličkou zhotovenou z kolečka plyše. Nakonec sešijeme hlavu s tělem.