31. mája 2010

Biely detský kabátik s modrými pruhmi

Pletený od krku  - do 1 roku.
Spotreba asi 150 g bielej vlny, malý zvyšok modrej vlny, ihlice č 2 1/2.
PRUŽNÁ VZORKA: 1 hladko - 1 obrátene - stále nad sebou.
ERSEOVÁ VZORKA: Líce hladko, rub obrátene.
VRÚBIKOVÁ VZORKA: Stále hladko na líci i na rube.
OZDOBNÉ PRUHY: 
1 rad: modrá - líce: Hladko.
2 rad: modrá - rub: Hladko.
3 rad: biela - líce: 2 hladko - 1 očko zoberieme bez pletenia vlnu vedieme na rube - vzorku opakujeme v celom rade.
4 rad: biela - rub: zobraté očko znova zoberieme bez pletenia vlnu vedieme na rube - 2 obrátene - vzorku opakuje v celom rade.
5 - 8 rad: biela: jerseovou vzorkou:
Vzorku opakujeme od prvého radu.
Kabátik začíname od krku na 99 očiek bielou vlnou a pletieme 4 rady pružnou vzorkou, pričom prvých a posledných 6 očiek pracujeme vrúbikovou vzorkou. Po upletení pružnej obruby pletieme 2 rady jerseovou vzorkou a súčasne pridáme očká takto: 6 očiek vrúbikovou vzorkou - (2 hladko - 1 očko pridáme tým spôsobom, že zdvihneme niť  medzi očkami a upletieme ju anglicky) - vzorku v zátvorke opakujeme v celom rade a končíme: 6 očiek vrúbikovou vzorkou. Máme 142 očiek. Pletieme ozdobné prúžky a pridávame v reglánových švoch takto: 
1., rad - modrá - líce: 6 očiek vrúbikovou vzorkou - 30 očiek hladko (to je zadný diel) - nahodiť - 1 hladko (to je 1 raglánový šev) - nahodiť - 15 očiek hladko (to je rukáv) - nahodiť - 1 hladko (to je 2 raglánový šev) - nahodiť - 36 očiek hladko (to je predný diel) - nahodiť - 1 hladko (to je 3 raglánový šev) - nahodiť - 15 očiek hladko (to je 2 rukáv) - nahodiť - 1 hladko (to je 4 raglánový šev) - nahodiť - 30 hladko (to je 2 zadný diel) - 6 očiek vrúbikovou vzorkou.
2., rad - modrá - rub: Obrátene.
V ďalších lícových radoch pridávame nahodením z obidvoch strán jedného hladké očka tvoriaceho raglánové švy. V rubových radoch pletieme nahodené očká a očká raglánových švov obrátene, ostatné očká podľa vzoru. Takto pridávame 19 x nad sebou, pričom na začiatku upletieme 3 modré prúžky, ďalej pletieme bielou vlnou jerseom. V podpazuší máme 294 očiek a odtiaľ pletieme každý diel samostatne. 
ZADNÝ DIEL: Pletieme na 55 očkách (ostatné očká dáme na spínadlá) bielou vlnou rovno do výšky 20 cm jerseovou vzorkou, iba 6 očiek pri okraji pracujeme stále vrúbikovou vzorkou. Končíme 8 radmi vrúbikovou vzorkou a voľne uzavrieme.
RUKÁV: Ďalších 55 očiek presunieme zo spínadiel na ihlicu a pletieme jerseom do výšky 16 cm. Potom spletieme v jednom rade každé 5 a 6 očko do jedného očka, pokračujeme 12 radov pružnou vzorkou a očká uzavrieme do vzoru.
PREDNÝ DIEL: 74 očiek dáme na ihlicu, pletieme 20 cm jerseovou vzorkou a očká uzavrieme.  
DRUHÝ ZADNÝ DIEL: Upletieme ako náprotivok prvého zadného dielu.
DRUHÝ RUKÁV: Upletieme rovnako ako prvý rukáv.
OPASOK: Začneme na 13 očiek a pletieme vrúbikovou vzorkou rovno do výšky 15 cm. Potom uberáme z obidvoch strán po jednom očku a zvyšných 5 očiek uzavrieme naraz. Takto upletieme ešte jeden pásik, ale s dierkou, ktorú vypracujeme vo špičke tak, že pri prvom ubratí špičky uzavrieme 3očká a v nasledujúcom rade nad uzavretými očkami nahodíme nové 3 očká.
DOHOTOVENIE: Jednotlivé diely naparíme cez vlhkú látku, zošijeme švy, iba na ľavom boku necháme 8 cm od dolného okraja otvor v dĺžke 4 cm na prestrčenie opasku. K zadným dielom prišijeme 8 cm od dolného okraja opasku a na ne prišijeme gombičky. Na jeden zadný diel pri výstrihu urobíme putko a na druhý diel prišijeme gombičku.    

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára