23. septembra 2010

Pozdravy ze slámy

Slámu na obrázky vybíráme nepolámanou, kvalitní. Odstraníme z ní kolínka a necháme ji namočenou přes noc ve vodě. Potom ji po délce rozřízneme žiletkou a rozžehlíme teplou žehličkou. Několik kousků přežehlíme teplejší žehličkou, aby dostaly tmavší odstín. Potom si slámu rozdělíme podle délky a barvy, poškozené okraje odřízneme. Na průklepový kancelářský papír lepíme slámky těsně vedle sebe, takže dostaneme plochy světlejší i tmavší zvlášť. Z druhé strany na papír nakreslíme jednotlivé díly obrázku podle směru udaného na šabloně. Vykreslené díly vystřihneme ostrými špičatými nůžkami (chirurgické, případně manikúrové nůžky). Tenké rovné pásky řežeme z rozžehlené nenalepené slámy žiletkou. Při vystřihování se musíme držet vykreslených kontur, aby díly při lepení do sebe zapadaly. Vystřižené díly nejdříve překontrolujeme přiložením na obrázek (šablonu), tvary znovu zkontrolujeme a můžeme začít nalepovat motivy na kladívkový papír. Lepidlo nanášíme vždy jen na ten kousek, kde budeme právě lepit. 
Vysvětlení ke kresbám:
Vodorovné nebo příčné čáry v ploše naznačují směr vláken slámy. 
b - bíla (světlá) sláma
p - pálená (tmavohnědá) sláma 

Ve znamení Vánoc

Zelené větvičky zdobí zrcadlo v hale. Je na nich naaranžováno několik kousků perníčků - a svátky pokoje mohou přivítat první návštěvníky. Pár větviček chvojí připevněných na kruhu z pevnějšího drátu tvoří dekorací perníkovému srdci, které je ozdobené bílými bonbóny a několika čarami bílkové polevy. Zavěšené na úzké stužce působí na stěně teple a dekorativně. I svícen může tvořit vánoční zátiší v bytě. Je vydekorován vánočním řetězem, na který jsme zavěsili několik malých foukaných ozdob. Malé vánoční koule položené v miskách dotvářejí celkovou atmosféru. Ani stolní lampa se nevyhne vánoční výzdobě. Seshora je stupňovitě několikrát přeložený vánoční řetěz se dvěma hvězdicemi. Řetěz je obtočený i kolem stojanu a vyzdobený sadou barevných vánočních koulí.
   

Zelený vánoční ubrus

Je zdobený středem obdélníkem krokvičky. Okraj je zakončený jemnou ažurkou šitou nitkou z podkladové látky a vyšitý pásem jednoduchých bílých hvězdiček. Svíčka je aranžována ve vázičce v tvaru kalicha, prostor okolo ní je dobře utěsněný krátkými větvičkami jehličí a doplněný barevnými slaměnkami.
   

Hroch Bíb i Koník Ferdík

Hroch Bib
Spotřeba: béžový úplet - rubový žerzej, nepatrný zbytek červené plsti na jazýček a bílé plsti s černými vypouklými knoflíčky na očka hrocha.
Popis páce: Na naši střihové příloze, jejíž díly opět zvětšíme do požadované velikosti je pod písmenkem A zřetelné vypracování hrocha Biba. U něho bude nejdůležitější tvar tlamy, která by měla výt vymodelovaná podle obrázku. Střihové díly jsou jen orientační spotřebou materiálu. Jinak totiž šijeme celou loutku jako ostatní maňásky i s válečkem, který nám dovoluje vsunout do hlavy zvířátka či kterékoliv jinak tvarované hračky náš ukazováček. Tlapky hrocha šijeme tentokrát samostatně a na tělíčko je již vyplněné přišíváme z lícové strany. Hlavu tvarujeme ze dvou dílů, předního a zadního. Do švu na vrcholku hlavy všijeme tupá ouška, která připravíme tak, že každé ucho ušijeme na obrátku, nevyplňujeme je však, ale vsuneme do švu co nejblíže k sobě, aby vypadala měkce a živě. Pak hlavu Biba doplníme, přišijeme mu pokud možno dosti vysoko očka z knoflíčků, sešijeme z líce a do švu vsadíme maličký červený jazýček. Pěkný tvar hlavy dosáhneme i tím, že na vrchní a spodní tlamu vyšijeme krátkými skrytými steh vodorovný ovál a jazýček všijeme do její horní části. Zúžení hlavy ve "spáncích" dosáhneme jedině prošitím a citlivým stažením těchto několika stehů  tak, abychom hlavu Biba v této části vytvarovali. Pak už přišijeme hlavu k tělíčku, k němuž našijeme z úpletové ruličky krátký ostrý ocásek.
Koník Ferdík:
Spotřeba: hnědý rubový úplet, asi 20 g tmavě hnědé pletací příze, místo očí 2 bílé miskovité knoflíky a 2 černé s krčkem, za nějž je přišijeme. 
Postup práce: Ferdík je rovněž maňásek a podle toho jej šijeme: s plstěným nebo s dyftýnovým válečkem, který navlékáme na svůj ukazováček. jinak sešijeme koníka stejně jako hocha a ostatní loutky: podle zvětšeného střihu vystřihneme 4 stejné kousky tělíčka, na rubové straně je sešijeme vždy 2 a 2 a po obrácení na líc naplocho jemně vyplníme. Pak začistíme spodní okraj maňáska a horní jen lehce přitáhneme, abychom do otvoru mohli všít krk Ferdíka. I ten bude ze dvou dílů takže v podstatě čtyřnásobný, aby unesl plně vyplněnou hlavu koníka, i když ji zpevní plstěný váleček. Ze dvou dílů (nebo jednoho většího) ušijeme přední nohy koníka, vyplníme je a z líce přišijeme na tělo pod všitý krk. Nakonec se pustíme do tvarování hlavy, která dává Ferdíkovi jeho vlastní výraz. Připravíme si ouška a nevyplněná, nebo jen velmi nepatrně, přišijeme do první třetiny hlavy. Poblíž našijeme oči s vyšitým obočím a na samý hrot hlavy koníka všijeme jeho tlamičku. Hlavu pak našijeme na krk koníka s tím, že ji nezapomeneme opatřit plstěným nebo dyftýnovým válečkem pro nás ukazováček. Nakonec ozdobíme hlavu čupřinou na čele Ferdíka, smyčkami vedoucími až pod přední nohy Ferdíka a ocáskem. Smyčky tvoříme přes 2 cm široký kartón, který ovíjíme 60 x , a postupně na hlavu a hřbet Ferdíka našíváme. Ocásek spotřebuje 30 třásní dlouhých 8 cm.