26. apríla 2010

Textilná tapiséria

Každý jedinec hľadá únik od každodennej pravidelnej lopoty v úplne odlišnom zamestnaní, pri ktorom si chce nabrať nových síl a duševne pookriať. Niekto sa venuje vo voľnom čase záhradkáreniu a druhý by rád vynikol v niečom, čo je v protiklade s jeho pôvodným povolaním. Nakoniec, každý môže v niečom inom vyniknúť.
Na tieto oddychové chvíle vám ponúkam techniku, ktorá patrí do kobercových spôsobov práce. Dekoratívna textilná technika tohto typu je použiteľná na vyhotovenie nástenných závesov -  apisérií. Túto prácu robili v minulosti výlučne ženy, ale iste v nej nájdu uspokojenie všetci, ktorí sa chcú výtvarne prejaviť, vyskúšať možnosti vlastnej fantázie, farebného ladenia a tvorivej práce vôbec.
Viazanie kobercov pochádza zo strednej Ázie, kde sa touto technikou zaoberali turkménske kmene. túto techniku pravdepodobne rozšírili na západ do Perzie a Turecka sťahovavé kočovné kmene. K rozšíreniu kobercov prispelo najmä mohamedánske náboženstvo. Každý vyznávač koránu si mal obstarať na odriekanie modlitieb vhodnú podložku. Tým sa stali už v 12. storočí tieto malé koberce predmetom dennej potreby v orientálnych krajinách. Do Európy sa dostali koberce zásluhou križiackych bojov. V stredoveku sa však koberce nepoužívali na dlážky, ale ako nástenné závesy. Až v 18. storočí, keď už bol väčší pokrok v tkáčskej technike, začali sa používať koberce ako prikrývky na dlážku. Vyvrcholením nástenných kobercov bol vznik a rozvoj francúzskeho gobelínového umenia. Najznámejšie sú koberce smyrenské, perzské, a kaukazské. Podľa spôsobov viazania rozoznávame utváranie smyrenských uzlíkov "ghordes" a perzských uzlíkov "senneh" a ešte veľa názvov majú pravé orientálne ručne viazané koberce, napr. Tebris, Širas, Heris, Užak, Kabistan, Kirman, Mešed. Mahal, Afghan, Buchara. Tieto koberce teraz napodobňuje strojové kobercov priemysel v Európe. Predstavu o obrovskom rozsahu práce, ktorá je potrebná na zhotovenie ručne viazaného koberca, získame, keď si uvedomíme, že na 1 m2 je 63 tisíc uzlíkov, čo vyžaduje 130 hodín práce. Veľkú trpezlivosť oceníme, keď si uvedomíme, že túto prácu vykonávali v Oriente výlučne ženy, ktoré ešte donedávna žili takmer odlúčené od sveta (vplyvom náboženstva) a pri tejto práci nachádzali vhodnú príležitosť a možnosti, ako vyjadriť vysoko vyvinutý zmysel pre farbu a tvar a svoju umeleckú obrazotvornosť. 
Pri ručnom viazaní kobercov sa osnovné nite napnú zvislo do dreveného rámu. Rám musí byť pevný a väčší, než predloha vzoru, patrona. Do rámu si napíname buď špagátik, alebo riadiacu šnúrku v tvare osmičiek (obr. 1). Pri menšom tvare nám postačí natĺcť aj menšie klince vo vzdialenosti asi 0,6 cm až 1 cm podľa hrúbky osnovy a na ne zavesiť osnovné priadze (obr. 1). Pri väčšom formáte sa nám osnovné nite pri práci skracujú, a preto podkladáme pod osnovné nite na ráme ešte hranaté drievko, ktoré možno v polovici práce vytiahnuť a tým osnovné priadze uvoľniť. Prácu zatkáme - upevníme najprv plátenkovou väzbou asi 2 - 4 cm. Musíme pamätať aj na voľné priadze na vystrapkanie. Po okrajoch viazaného koberca musí byť obruba, to je tiež zatkaný okraj asi 2 - 4 cm široký, aby sa hotový uzlíčkový koberček neskrúcal (obr. 2). Osnovné nite treba rozpočítať, po odpočítaní okraja, na párny počet. Potom si nastriháme vlnu tým spôsobom, že ju omotáme okolo pravítka, na jednej hrane rozstrihneme a získame krátke priadze asi 12 cm dlhé (obr. 3). Pri bežnej priadzi na pletenie dávame asi 6 - 8 nitiek spolu a slučkujeme, uzlíkujeme vo vodorovnom smere okolo dvoch osnovných priadzí (obr. 4). Ich konce utvárajú vlasový povrch. Pri pestrom vzore tzv. malírovaní berieme krátke nastrihané nite rôznych farieb spolu. Na výšku jedného viazaného uzlíka si najprv zatkáme okraje asi dvoma lebo štyrmi útkami (obr. 2). Po každom rade uzlíčkov zatkáme dva útky. Plátenkovú väzbu zatkávame voľne skôr do oblúčika a pritláčame vidličkou, Tak sa nám nebude koberček smerom nahor zužovať. 
Tejto technike predchádza ako prvá práca vypracovanie návrhu. Návrh farebne komponovaný si podložíme pod osnovné nite, aby sme mohli pracovať podľa predlohy vzoru. Pri tejto technike môžeme aj experimentovať.Napríklad vlas nástenného koberčeka môžeme zostrihať na rozdielnu výšku vlasu, alebo môžeme kombinovať hladké plochy tkané plánovou väzbou s vystupujúcimi plôškami, tvorenými uzlíkom. Tak isto môžeme nechať vyniknúť na určitých miestach osnovné priadze neobtočené, ako to vidieť na farebnej ukážke textilnej tapisérie.

Vrecko pre batoľa

Spotreba asi 250 g červenej a 180 g bielej hrubšej vlny, ihlice č 3 1/2 a č. 4.
VRÚBKOVANÁ VZORKA: stále hladko na líci a na rube. 
ZADNÝ DIEL: Začíname červenou vlnou na 80 očiek, to je asi 32 cm a pletieme na ihliciach č. 4 vrúbikovou vzorkou 10 riadkov, potom 1 rad dierok: kraj. očko - nahodiť - 2 očká hladko spliesť, opakujeme v celom rade a končíme kraj. očkom. Ďalej pokračujeme vrúbikovou vzorkou a striedame stále 2 rady červenou vlnou a 2 rady bielou vlnou. Pletieme rovno do výšky 58 cm od začiatku práce, potom uberáme z obidvoch strán prieramky: 3, 2 a 1 očko, ďalej pracujeme rovnako až k plecia, t. j. 11 cm od podpazušia, ktoré uzavrieme: 2 x 7 a 8 očiek zvyšných 24 očiek na výstrih uzavierame naraz.
PREDNÝ DIEL: Začneme a pletieme do výšky 48 cm ako zadný diel. odtiaľ pletieme len červenou vlnou vrúbikovou vzorkou a očká rozdelíme: 32 očiek ľavej časti dáme na spínadlá a pletieme na zvyšných 48 očkách pravej časti 8 radov, potom vypletieme 2 diery: od bočného šva pletieme 28 očiek hladko - 2 očká spletieme hladko - nahodiť - 14 hladko - 2 očká spletieme hladko - nahodiť - 2 hladko. Takto upletieme 2 dierky ešte 2 x nad sebou v 20. rade. Prieramok uberáme ako na zadnom diele. vo výške 4 cm od začiatku prieramku začneme uberať na výstrih 20 x po 1 očku v každom druhom rade. Splietame vždy 2 očká za okrajovým očkom. Plecia uzavierame ako na zadnom diele. Očká ľavej časti predného dielu, t. j. 32 očiek presunieme na ihlicu, naberieme z rubu 16 očiek z pravej časti predného dielu a pletieme červenou vlnou ako náprotivok pravej časti, ale bez dierok.
RUKÁV: Začneme červenou vlnou na 40 očiek, pletieme vrúbikovou vzorkou 2 rady červenou vlnou a 2 rady bielou vlnou. Súčasne pridávame z obidvoch strán po jednom očku v každom 8. - 10. rade. Vo výške 16 cm od začiatku práce uberáme z obidvoch strán na rukávový oblúk: 3, 2, po 1 očku, 4 x 2 a zvyšných asi 10 očiek uzavrieme naraz. Druhý rukáv upletieme rovnako. 
Hotové diely nežehlíme. Zošijeme švy a všijeme zošité rukávy. Horný okraj vreca nezošijeme, ale dierkami prevlečieme šnúru stočenú zo štvornásobnej červenej vlny. Výstrih a okraje predného dielu obháčkujeme 1 radom krátkych stĺpikov pracovaných smerom zľava doprava. obšijeme dierka a prišijeme gombičky.