24. septembra 2010

Telátko

Výška 36 cm. 
Materiál: zbytky plyše, korálky, knoflíky na oči a nozdry, kousek koženky, vata nebo odstřižky na vycpání. 
Střih: je zakreslený do sítě, jejíž jedno políčko je 2 x 2 cm.
1 - hlava 2x
2 - čenich a čupřina (díl mezi ušima) 4 x, 
3 - ucho 4 x, 
4 - jazyk 1 x,
5 - oko 2 x,
6 - podložka pod oko 2 x,
7 - řasy 2 x, 
8 - telo 2 x,
9 - nohy 4 x,
10 - přední tlapka 4 x,
11 - zadní tlapka 4 x, 
12 - ocas 1 x,
13 - chvost 1 x,
Pracovní postup: nejdříve si připravíme střih ve skutečné velikosti. Šablonky obkreslíme nebo přišpendlíme k látce z rubové strany. při střihání dáváme pozor, abychom nepřestřihli vlas. Při ručním sešívání obnitkovým stehem nemusíme přidávat na švy. Vycpáváme tak, abychom zachovali charakteristický tvar představovaného zvířátka.
Hlava: má 7 dílů. Nejprv sešijeme základní části (1). V místě krku necháme otvor na obrácení a vycpání, který pak po lícové straně neznatelně zašijeme. K vycpané hlavě přišijeme vycpaný čenich (2) a čupřinu (2). Pozor! mají stejný střih. Uši jsou dvojité (3) a nevycpáváme je. Hlavu dokončíme tak, že přišijeme oči (5) podložené plstí (6) a řasami (7). Nakonec přišijeme nozdry a jazyk (4).
Tělo: je ušité ze dvou dílů (8). V místě krku necháme otvor na obrácení a vycpání. Všechny nohy jsou ušité podle jednoho střihu (9). Vystřižený díl přeložíme po šířce na polovinu a od špičky sešijeme. Po vycpání přišijeme na přední nohy tlapky (10) sešité ze dvou dílů a mírně vycpané. Stejným způsobem zhotovíme zadní tlapky a přišijeme je k nohám. Ke trupu přišijeme končetiny. Díl na ocas (12) přeložíme na polovinu, sešijeme, vyztužíme drátem a ukončíme kuličkou zhotovenou z kolečka plyše. Nakonec sešijeme hlavu s tělem.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára