1. apríla 2017

Dobré rady pred maľovaním kraslíc

Vajíčka sa vyfukujú dvoma spôsobmi. Prvý je klasický – na dvoch protiľahlých stranách vajíčka a spravíme špendlíkom dierky a vajíčko vyfúkneme. Druhý je trošku náročnejší – na vajíčku sa urobí dierka len z jednej strany. Aby bola pekná a pravidelná, vyvŕta sa vŕtačkou. Dá sa však spraviť aj špendlíkom. Potom vezmeme veľkú injekčnú striekačku s veľkou ihlou. Ihlu zohneme a do striekačky natiahneme vzduch. Pichneme ihlu cez dierku do vajíčka a pomaly vytlačíme vzduch. Vznikne podtlak a vajíčko pekne vytečie. Vajíčko musíme poriadne očistiť, aby nesmrdelo. Po vyfúknutí necháme vajíčka aj hodinu močiť vo vode s kvapkou jari.
Značky kvality vajíčok zotrieme zo škrupiny vajca vatičkou namočenou v octe. Pred maľovaním musí byť vajíčko odmastené umyté jarovou vodou. Maľovať môžete len suché vajíčko. Dávajte pozor, aby voda neostala ani vo vnútri, lebo pri vytekaní by mohla poškodiť farby. Prepeličie vajíčka nemaľujte, len ich vyfúknite a nalakujte ekologickým lakom. Nemusíte maľovať len slepačie vajíčka. Výborné sú aj husacie či morčacie, ktoré sú väčšie a pevnejšie. Ak vám náhodou vajíčko pri vyfukovaní praskne, nezúfajte. Rozbite škrupinu na malé kúsky a oblepte čriepkami iné vajíčko. Na zamaskovanie dierky po vyfukovaní použite kúsok papiera – prelepte ho cez dierku. Spravte to ešte pred maľovaním, nebude tak dierku ani vidno.

Tipy a zásady pri maľovaní

Vajíčko napichneme cez dierku na špajľu. Vezmeme štetec, ekologickú farbu a vajíčko natrieme. Držíme v rukách iba špajľu, ktorú potom vložíme do pohára a necháme vajíčko uschnúť. Voskovky na farbenie roztápame nad kahancom, na ktorom môžeme regulovať silu plameňa. Nikdy neroztápajte vosk nad sviečkou, lebo plameň je veľmi silný a farby prepaľuje. Všetky chytajú čierny nádych a smrdia. Do stojana umiestnite nádobu (prázdnu konzervu), pod ňu dajte kahanec, prípadne lampu. Vosk sa roztápa dlho. Vosk roztápajte v menších dávkach. Na vajíčko ho nanášame špendlíkovou lavičkou. Aby sa špendlík lepšie držal, zapichneme ho do opačnej strany ceruzky. Tenké linky spravíme špendlíkom bez hlavičky, hrubé s hlavičkou. Vosk takmer okamžite zasychá, preto musíte maľovať rýchlo a vajíčko držte tesne pri nádobe s voskom. Ďalšiu farbu vosku nanášajte až po zaschnutí jednej. Dierky do vajíčka sa nejlepšie vŕtajú zubárskym vrtákom, ktorý je ostrý a zároveň jemný, aby škrupinu nepoškodil. Prinajhoršom použite jemný pilník a dierky vypilníkujte ručne. Vajíčko vystrihnite chirurgickými nožnicami – najprv nimi spravte vo vajíčku dierku a od nej strihajte. Vajíčko však musí byť čerstvo vyfúknuté, inak sa drobí. Na lepenie stužky či iných ozdôb použijete akékoľvek disperzné lepidlo. Ak chcete zavesiť kraslicu na šnúrku, vezmite hrubú ihlu, navlečte do nej stužku a prevlečte cez vajíčko. Na jednom konci zauzlite a na druhom vznikne uško na zavesenie. Alebo stužkou oblepte okolo vajíčka a urobte uško. Aby bolo vajíčko pekne lesklé, natrite si na záver ruky kvapkou oleja a vajíčko v nich vyleštite.
Vajíčko omaľujeme klasickým spôsobom – na špajli ekologickou farbou a štetcom. Necháme zaschnúť. Potom si rozkreslíme ľubovoľnú vzorku najprv na papier, aby sme mali aspoň predstavu, ako vajíčko ozdobíme. Najjednoduchšie sa kreslia bodky. Teraz skúste čiaročky. Čiarka bude najhrubšia na mieste, kde na vajíčko položíte špendlík. Keď to zvládnete, môžete prejsť na kvetinky a oblúky. Tie sú najzložitejšie. Vždy si najskôr predkreslite motív, aby ste vedeli, kam presne a ktorou farbou chcete kresliť. Tak si zjednodušíte prácu. Aj keď vosk schne veľmi rýchlo je vždy lepšie zdobiť naraz viac vajíčok, kým dorobíme posledné, vosk na prvom už bude určite suchý. Voskom môžete maľovať aj na čisté vajíčka, ktoré ste nepomaľovali.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára