10. decembra 2010

Tkanie na tkacom ráme

Materiál:
kúpený alebo doma vyrobený tkací rám., rôznofarebné tenké nite., nylonové vlasce hrubé 0,15 mm, 0,25 mm a 0,3 mm., strieborné alebo zlaté uzáver., ozdobné ihlice alebo zatváracie špendlíky., náušnicové očká., prípadne umelé listy.,
Koráliky:
rôznofarebné sklenené koráliky (tzv. rocaillové koráliky) s ø 2,5 mm., fixky., zlaté a drevené koráliky rôznych farieb a veľkostí., 
Pomôcky:
nožnice., kliešte - kombinačky.,
Ďalšie potrebné pomôcky:
navliekač nite na ihly., lepiaca páska., lepidlo., zapaľovač alebo zápalky na zatavenie nylonového vlasca., 
Napnutie rámu:
Skôr, než začnete tkať, napnite na rám osnovu z nití. Niť priviažte pevne k priečnej lište, prevlečte ju zárezom, na druhej strane omotajte okolo dreveného kolíka na konci rámu a napnite ju späť k priečnej lište. Niť potom omotajte okolo lišty, prestrčte ju ďalším zárezom až ku kolíkom na konci tkacieho rámu a omotajte. Postupujte tak dlho, pokiaľ nemá osnova potrebný počet nití. Jednotlivé nite osnovy musia byť vždy pevne napnuté. Vzdialenosť jednotlivých nití je daná veľkosťou a priemerom korálikov. Nití v osnove však musí byť vždy o jednu viac, než je korálikov v rade. Pokiaľ chcete teda tkať s ôsmimi korálikmi, potrebujete deväť nití. Koniec nite omotajte niekoľkokrát okolo kolíkov a pripevnite ju lepiacou páskou k okraju rámu. Cez zárezy môžete tiež nalepiť prúžok lepiacej pásky, jednotlivé nite tak aspoň nevykĺznu. Na vyrobenie náhrdelníka potrebujeme podstatne dlhšie nite. Odstrihnite teda z cievky uvedenú dĺžku nití, preložte ich na polovice a urobte slučku okolo priečnej lišty (obr. 1). Jednotlivé nite napnite na osnovu a konce omotajte niekoľkokrát okolo drevených kolíkov na konci tkacieho rámu. Keď sa pri tkaní dostanete až na koniec tkacieho rámu, uvoľnite dlhšie konce nití opäť z kolíka a utkaný náramok alebo náhrdelník namotajte na priečnu lištu. Z uvolnených nití znovu napnite osnovu a pokračujte v tkaní.
Tkanie:           
Tkajte vždy podľa farebných predlôh jednotlivých náramkov alebo retiazok. Najskôr odstrihnite asi 75 cm dlhý vlasec, s ktorým budete tkať, a zauzlite ho pevne na ľavej vonkajšej niti osnovy. Na tkanie použite buď tenkú perlonovú niť alebo nylonový vlasec. Na druhý koniec vlasca navlečte tenkú ihlu (môžete použiť navliekač nite do ihly). Pri samotnom tkaní by mala drevená lišta smerovať vždy smerom k vám, aby sa vlasec nezachytil do kolíkov. Na ihlu navlečte vždy len toľko korálikov, koľko je ich uvedených na predlohe. Koráliky prevlečte zľava doprava pod niťovou osnovou (obr. 2). Voľnou rukou potom vtlačte vždy jeden korálik medzi jednotlivé nite osnovy. Ihlu s vlascom pretiahnite jednotlivými korálikmi sprava doľava nad osnovou (obr. 3). Niť pevne utiahnite a jednotlivé rady stlačte. v tkaní pokračujte rovnakým spôsobom tak dlho, pokiaľ nie je celý výrobok, retiazka alebo náramok, hotová. Po skončení práce prevlečte vlasec späť niekoľkými už utkanými radmi korálikov, čím ich zaistíte. Pokiaľ vám vlasec dôjde už počas práce, prevlečte tiež jeho koniec poslednými radami tkaného motívu a na osnovu prichyťte, opäť vľavo, vlasec nový.
Poznámka: Zlaté koráliky sú na predlohe vyznačené ako žlté koráliky s krížikom, priesvitné koráliky sú vyznačené len krížikom
Dokončenie:
Utkaný náramok zložte z tkacieho rámu a nite na obidvoch stranách zauzlite. Vlasec zauzlite spolu s ostatnými niťami. Konce náramku môžete ozdobiť rôznymi korálikmi, ktoré potom na koncoch zaistíte uzlíkmi. Všetky uzlíky fixujte ešte kvapkou lepidla.
Tip: Vonkajšie nite osnovy dajte dvojité, každý šperk tak bude stabilnejší.
Tip: vonkajšie nite osnovy dajte dvojité, každý šperk tak bude stabilnejší.
Ako si vyrobiť tkací rám:
Jednoduchý tkací rám vyrobíte veľmi ľahko, napríklad z krabice od topánok alebo bonboniéry či zo starého dreveného rámu z obrazu. Hore na úzkej strane krabice urobte modelárskym nožom malé zárezy. Vzdialenosti medzi jednotlivými zárezmi zodpovedajú priemeru jednotlivých korálikov, ktoré chcete použiť. Do zárezov napnite osnovu z nití a zárezy prelepte lepiacou páskou. Ak použijete rám z obrazu, pribite na jeho horný okraj malé klinčeky alebo pripevnite pripinačky a okolo nich potom napnite jednotlivé nite osnovy. Aj tu vzdialenosť medzi jednotlivými niťami zodpovedá priemeru korálikov. 
Navliekanie korálikov na nylonový vlasec:
Touto technikou vyrobíte miniatúrne plastické figúrky. Z cievky odstrihnite nylonový vlasec danej dĺžky. prvý korálik navlečte na ľavý koniec vlasca a posuňte ho do stredu vlasca. Pravý koniec vlasca prevlečte korálikom ešte raz, ale v opačnom smere. Korálik je teraz dobre zaistený a neposunie sa (obr. 4). Všetky korálikové rady vzniknú tak, že požadovaný počet korálikov navlečiete na ľavú stranu vlasca a pravý koniec vlasca prevlečiete korálikmi ešte raz, ale v opačnom smere. Vlasec vždy pevne a rovnomerne uťahujte. 
Tip: Ihly navlečte súčasne na obidva konce vlasca.
Prvý korálikový rad tvorí spodnú stranu figúrky. Ďalší korálikový rad, ktorý má rovnaký počet korálikov, tvorí vrchnú stranu figúrky. Vrchnú stranu posuňte vždy cez spodnú stranu. Obidva konce vlasca pri tkaní rovnomerne uťahujte, budú tak figúrky z obidvoch strán rovnaké. Obidva konce vlasca nakoniec pevne zauzlite a zatavte zapaľovačom. Deťom by mal pomôcť niekto z dospelých. 
Tip: Poproste niekoho, aby vám pri prvých dvoch radoch počiatočné koráliky podržal.
Navliekanie korálikov na drôt:
Pri navliekaní korálikov na drôt postupujte úplne rovnako ako pri navliekaní na nylonový vlasec. Takto vyrobené figúrky majú však len hornú stranu a nie sú plastické. 

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára