28. marca 2017

Velikonoční vajíčka

Ať malované kraslice, zavěšené na kvetoucí větvičce, nebo natvrdo uvařená obarvená vejce, uložená v košíčku do hnízdečka z čerstvé jarní trávy a podávaná k jídlu – bez vajíček si Velikonoce nedokážeme představit. K malování se hodí nejen slepičí vejce, ale také vejce sádrová, dřevěná, ale také umělohmotná nebo z papírové hmoty.
Jak na to
Skotským károvým vzorkem můžeme obarvit jak vyfouknuté prázdné skořápky, tak i vejce uvařená natvrdo. Svisle a vodorovně na ně přilepíme úzkou samolepicí pásku, jak ukazuje obrázek, a vložíme je do lázně s barvou na vajíčka. Chceme-li mít káro pestrobarevné, osušená vajíčka na jiném místě znovu polepíme a vložíme do jiné barvy.
Otisky listů
Hezky vypadají vajíčka ozdobená listy keře, stromu nebo jarních květin. Vajíčka důkladně otřeme octovou vodou, abychom odstranili mastnotu. Potom vejce zabalíme do listu a vložíme je do silonové punčochy, kterou pevně stáhneme a zavážeme. Nakonec dáme vajíčko do lázně s barvou. Po vyjmutí je necháme oschnout a přetřeme je tukem, aby se lesklo.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára