28. marca 2017

Veľkonočné kraslice

Tento druh veľkonočných vajíčok – bohato vyzdobených výduvkov (vyfúknutých vajíčok) je obľúbených najmä preto, že ich možno odložiť aj na ďalšie roky. Občas sa dokonca môžeme stretnúť aj kraslicami zhotovovanými niekoľkými generáciami veľkonočných umelcov.
Materiál a náradie: Vyfúknuté vajíčka (výduvky), vysokootáčková modelárska brúska. Elektrický varič (platnička), väčšia ihla, šidlo, farby (podľa technológie – na vajíčka, potravinárske, textilné, acetónové, voskové)kovové mištičky (vrchnáčiky), saponát, savo, štetce rôznych hrúbok, špendlík zapichnutý v drevenej paličke alebo v ceruzke.
Vyfukovanie vajíčka: Vajíčko vyfúkneme cez dierku (urobenú mikrobrúskou) pomocou injekčnej striekačky, ktorou natlačíme do hornej časti vajíčka vzduch. Keď všetok obsah vytečie 2 – 3 krát striekačkou vypláchneme výduvok teplou vodu a necháme 48 hodín sušiť.
Madeirové kraslice: Vajíčko (výdvok) si rozdelíme čiarami na rovnaké diely, do ktorých kreslíme ceruzkou resp. kružidlom s mäkkou tuhou pomocné kruhy a vzory. Podľa nich vybrúsime do výduvku mikrobrúsku otvory. Vybrúsený výduvok ponoríme do sava, aby sme odstránili vnútornú blanu. Roztokom saponátu umyjeme predkreslené vzory. Dierky na vajíčku môžeme pomocou špendlíka v ceruzke obmaľovať acetónovou farbou.
Dobrá rada: Madeirové kraslice môžeme zvnútra vyfarbit, čím vznikne efektnejší farebný kontrast. Aby sa nám škrupina zvonku nezafarbila dierku vo vajíčku a jej okolie potrieme nezriedeným saponátom a necháme uschnúť (niekto odporúča dierku namastiť a po farbení odmastiť vatou namočenou v rozpúšťadle). Do výduvku napustíme injekčnou striekačkou farbu, dierku upcháme a vajíčkom potrasieme. Prebytočnú farbu necháme vytiecť, farbu z vonkajšej strany okolia dierky umyjeme (špongiou), vajíčko otočíme dierkou dohora a necháme vysušiť.
Kraslice zdobené voskom: Výduvok namočíme do náterovej farby (bielej alebo príslušného odtieňa) a necháme dôkladne vyschnúť. Na elektrickom variči v kovovej mištičke si rozpustíme nalámané voskové farbičky. Pomocou špendlíka na paličke alebo tenkými špicatými štetcami maľujeme ornamenty podla vlastnej fantázie.
Leptané vajíčka: Okrem uvedených materiálov a nástrojov potrebujeme ešte kyselinu chlorovodíkovú, roztok jedlej sódy, gumové rukavice a drôtený háčik. Roztopený vosk nanesieme podľa želaného vzoru na výduvok. Čiary a plochy musia byť navzájom prepojené, aby sa nám kraslica nerozpadla! Navoskovaný výduvok ponoríme do kyseliny, ktorá vyleptá nezavoskované časti škrupiny. Drôtikom škrupinu vyberieme a ponoríme do roztoku jedlej sódy. Pri práci dodržiavame bezpečnostné opatrenia aby sme zabránili prípadnému poleptaniu kyselinou.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára