28. marca 2017

Všetko okolo vajec

Na skúšku

Ak vložíte do nádoby s vodou čerstvo znesené vajce, klesne na dno ako kameň. Pri polohe jemne nakrivo je vajce približne 7 dní staré. Ak by však vyplávalo na povrch, netešte sa zázraku, vajce je dávno po záruke.

Bielkovinové tajomstvo

Vajce vajcu sa podobá len vonkajším vzhľadom. Bielkoviny sú nevyhnutnou súčasťou nášho tela, pretože ich potrebujeme na obnovenie svalov, organizmu a najmä krvi. Ale nie každú bielkovinu môže telo rovnako dobre prijať, t. j. Jednotlivé potraviny majú rozdielnu biologickú hodnotu (najvyššia je 100). táto hodnota udáva, koľko bielkovinového základu (aminokyselín) môže telo spracovať z potravy. Slepačie vajcia majú 100 – najvyššiu hodnotu, mliečne produkty sa pohybujú okolo 88 bodov a obilinové bielkoviny sú na 60. Ak skombinujeme 300 g zemiakov a 30 g vajec, vyšplhá sa hodnota na 136 a tá je oveľa vyššia ako pri mäse.

Varenie s úspechom

Žĺtok je klasický zahusťovač. Najprv ho zmiešajte s PL hotovej omáčky, potom primiešajte zvyšok. Ako alternatívu môžete žĺtok vyšľahať vo vodnom kúpeli a pridať víno alebo vývar s korením a bylinkami.

Pochutnajte si na vajciach z rúry

Potrebujete na to vajce, 2 PL smotany a korenie. Zmes zmiešajte a vylejte do vymastenej formičky. Pečte vo vodnom kúpeli pri 160 stupňov C asi 7 minút. Potom ju obložte nakrájanou šunkou, syrom a cibuľkou.

Varte s rozumom

Pri príprave cesta alebo krému rozbíjajte vajcia vždy po jednom do samostatného pohára. Ak by bolo vajíčko náhodou pokazené, nezničíte si celé cesto.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára